Júlia, Rita

KET Feszt

2011.05.02. 10:27

Programkereső

A Közép-Európa Táncszínház újjáalakulásának ötödik évfordulóján fesztiválra hív: május 9. és 13. között ötnapos együttlétre, ahol minden este más-más produkcióval mutatkozik be az aktuális társulat.

Öt évaddal ezelőtt, 2006 szeptemberében kezdte meg munkáját a Közép-Európa Táncszínház - egy korszak lezárulta után - egy új felállásban, mely egyedi a hazai független kortárs táncszínházi életben. Szögi Csaba művészeti vezető új társulatot hívott össze fiatal, frissen végzett táncosokból - nagyrészt a MU Terminál legelső csapatának friss energiákat hozó végzőseiből - a társulat előadásainak elkészítését pedig meghívott koreográfusokra-alkotókra bízta. Az első évad három meghívott alkotója - Duda Éva, Hámor József és Gergye Krisztián - lehetőséget kapott a nyugodt és professzionális körülmények között való alkotásra, és megkapták a KET-es csapatot, hogy dolgozzanak velük, merítsenek belőlük, tanítsák, vezessék a fiatal táncosokat művészi útjukon. Így a KET műhelye a kísérletezés, az újat keresés terepe lehet, alkotóknak és táncosoknak egyaránt.

KET Feszt
KET Feszt

A KET azóta is ezt az utat járja: állandó társulattal és meghívott (gyakran visszahívott) alkotókkal hozza létre évi két-három bemutatóját. Megfordult itt időközben Pataky Klári, Katona Gábor, Réti Anna, vagy az új társulattal táncosként induló Virág Melinda.

Az 5 éves "mini évfordulón" egy fesztiválra hívunk mindenkit: 5 napos együttlétre, ahol minden este más-más produkcióval mutatkozik be az aktuális társulat. Lesz három koprodukciós és két saját előadás. Dudát, Gergyét és Hámort több dolog is összekapcsolja: például hogy azóta mindhárman Harangozó-díjjal elismert koreográfusok lettek, vagy hogy mára mindhárman saját csapatukkal, önálló formációkkal hozzák létre bemutatóik többségét. A három ily módon kiemelkedő vendégalkotó társulatát hívtuk meg a KET Fesztre, és mindegyikükkel egy-egy közös, koprodukciós előadást mutatunk be fesztiválon. Duda Éva Társulatával a Movein' című improvizáción alapuló performanszt, Gergye Krisztián Társulatával a Danse Macabre-t, Hámor József Gangaray Dance Companyjával pedig új közös premiert tartunk, ArTeRrOr címmel. És bemutatjuk az idei évad két új saját KET-es bemutatóját is: Jónás Zsuzsa Visszavonhatatlan című darabját, és az Io Sonót, mely egyedülálló darab, hiszen a társulat tagjai ezúttal külső alkotó nélkül, saját belső energiáikat használva alkottak maguknak előadást.

Hétfőtől csütörtökig napközben Maday Tímea Kinga és Hámor József workshopjaira várják a táncosokat.

A fesztivállal a KET ezúttal kimozdul a Bethlen térről, és a Gödör Klubba várják régi-új ismerőseiket.

A KET Feszten fellépő táncművészek:

A KET tagjai: Eller Gusztáv, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Katonka Zoltán, Mádi László, Molnár Zita, Palcsó Nóra

A Duda Éva Társulata tagjai: Bora Gábor, Bordás Emil, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Gulyás Anna, Mikó Dávid, Simkó Beatrix

A Gergye Krisztián Társulata tagjai: Bocsi Eszter, Hoffmann Adrienn, Frigy Ádám

A Gangaray Dance Company tagjai: Hámor József, Maday Tímea Kinga, Juhász Péter, Jenna Jalonen (MTF), Rónay Attila (MTF)

A fesztivál programja (az előadások 20 órakor kezdődnek): május 9. - Movein', május 10. - Visszavonhatatlan, május 11. - Danse Macabre, május 12. - Io sono, május 13. - ArTeRrOr. A jegyár 500 forint előadásonként, a fesztiválbérlet 2000 forintba kerül.