Irén, Írisz

Győrben újra táncol az egész város

2011.06.03. 09:01

Programkereső

A Győri Táncművészeti Biennálé június 23-27-ig harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvénysorozat keretében a magyar táncművészet vezető együttesei vesznek részt: a klasszikus balettől a néptáncon át az alternatív előadásokig a táncművészet minden műfaja képviselteti magát.

Győr gazdag hagyományokkal, vonzó épített környezettel, különböző kulturális fesztiválokkal rendelkező város, melyben a Győri Balett fontos szerepet tölt be. 2007-ben - a kétévenkénti Magyar Táncfesztivált megkülönböztetve - jött létre a Győri Táncművészeti Biennálé, amely június 23-2től 7-ig harmadik alkalommal kerül megrendezésre.

III. Győri Táncbiennálé
III. Győri Táncbiennálé

A Győri Táncművészeti Biennálé idei célja az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége kapcsán Magyarország és a magyar kultúra hangsúlyozása. A Liszt-évhez kapcsolódóan a Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar a biennálé előestéjén közösen mutatja be a Magyar rapszódia című balettestet.  A Győri Táncművészeti Biennálé nemzetközi ünnepe a táncnak: a pozsonyi Szlovák Nemzeti Balett A hattyúk tava című előadással mutatkozik be Győrben, a biennálé díszvendége pedig a poznani Lengyel Táncszínház. Magyarország jelképesen a táncon keresztül adja át az EU-elnökségi tisztet Lengyelországnak. A Győri Táncművészeti Biennálén bemutatkoznak a határon túli magyar együttesek is: a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a Kőműves Kelemen rockballadával érkezik. A fesztivál főbb fellépői: Szlovák Nemzeti Balett, Poznani Lengyel Táncszínház, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett, Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar, Állami Népi Együttes, Kovács Gerzson Péter/TranzDanz, a mexikói Compania de Danza Folklorica Tenochtitlan, Fivérek, Kulik Johanna, Santiago Maciel, Josip Bartulovic és a Pesti Tangózenekar, Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház, Star Jam Session, Bebe és Tóth Vera. 

A suszter álma
A suszter álma

A III. Győri Táncművészei Biennálét latin és magyar táncházak, gyermekprogramok, bábelőadás, koncertek, utcai performance-ok, flash mob, zumba és fesztiválkocsma színesítik a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán, a Kisfaludy Termében, a színház előtti szabadtéren és a Széchenyi téren. A biennáléhoz kapcsolódik Lőrinc György, az Állami  Balett Intézet alapító igazgatója, az Operaház balettigazgatója életművét bemutató emlékkiállítás, a  hatvanéves Magyar Állami Népi Együttes jubileumi fotókiállítása Dusa Gábor képeiből,  az I. Győri Táncfilm Napok a Rómer Házban, valamint egy nemzetközi tánckurzus.