Orbán

Új Magyar Táncszínház

2011.06.11. 10:14

Programkereső

Új Világ címmel mutatja be egész estés produkcióját a Presidance Company a fiatalokból álló Új Magyar Táncszínház közreműködésével a RaM Colosseumban,

A megújuló Presidance Company Új Magyar Táncszínház néven indítja útjára az ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Baranyai Balázs társulatvezető és Nagy Tamás produkciós vezető nevével fémjelzett fiatal társulatot, amely tizenkét táncművészével a legfiatalabb profi együttes jelenleg az országban, hiszen a társulati tagok többsége a napokban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán vagy valamelyik művészeti iskolában.

Új Magyar Táncszínház
Új Magyar Táncszínház

Az együttes átalakulására azért volt szükség - indokolta a változást tájékoztatójában a társulat új vezetője Baranyai Balázs -, mert a sikeres munkát megújult színházi és táncos eszközrendszerrel kívánják a jövőben folytatni. Ez annyit jelent, hogy az autentikus néptánc gyökereihez közelebb álló koreográfiát láthat majd a közönség. A készülő produkció amely egy roma fiatal kitörési és asszimilációs kísérleteit követi nyomon, aki elindul szülőhelyéről, elhagyva családját, hogy a messzi városban, egy számára Új Világ­ban, megvalósítsa az álmát. Erről a kalandos útról mesél az előadás, „rengeteg humorral, remek zenével és fantasz­tikus táncokkal, amelyek kizárólag az Új Magyar Táncszínház jellegzetességeit hordozzák" - legalábbis így reméli ifj. Zsuráfszky Zoltán, aki jövőbeni koreográfiáival mindig a társadalom aktuális problémáira kíván rámutatni. Célja érzékenyen reflektáló, sokakat érintő kérdésekről szóló előadásokat létre hozni.

A sajtótájékoztató meghívott vendége volt az Experidance művészeti igazgatója Román Sándor, aki lezártnak tekinti a két együttes közötti, névhasználattal kapcsolatos jogvitát és bízik a további együttműködésben. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy egy olyan együttes alakul, amely a néptánchagyományok ápolását és fejlesztését tűzte ki célul. A társulat tervei között szerepel, hogy ősztől további két bemutatóval, egy a környezetvédelem témájával foglalkozó és egy gyermekdarabbal jelentkezik.