Fülöp, Evelin

Boszniából hozott fesztiváldíjat a Szökős Néptáncegyüttes

2011.06.30. 12:00

Programkereső

A Nemzetközi Néptánc Szövetség (IOV) égisze alatt megrendezett Dukat Fest című folklórfesztiválról a kiosztott három nagydíj közül a Legstílusosabb táncelőadás díját hozta el a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese. A fesztivált a bosznia-hercegovinai Banja Lukában rendezték meg június 18-22. között.
Szökős Néptáncegyüttes
Szökős Néptáncegyüttes

A hazai egyetemi néptáncegyüttesek egyike, a szombathelyi Szökős képviselhette Magyarországot a boszniai Szerb Köztársaságban megrendezett nemzetközi fesztiválon, melynek központja Banja Luka volt. A több napos rendezvény fénypontjára, a versenyprogramra június 21-én este került sor. Ennek keretében a résztvevő tizenegy nemzet egy-egy versenyszámmal lépett színpadra. A Szökős az új művészeti vezető, Molnár Péter által megálmodott vadonatúj mezőföldi koreográfiát táncolta; melynek bemutatóját az idei Berzsenyi-napon láthatta a közönség.

A sok balkáni, 30-32 fővel színpadra lépő, kör- és vonulós táncokat járó szláv együttes, valamint az indiai és mexikói táncok között unikálisnak számított ez a magyar koreográfia, amelyet 8 pár adott elő. Ráadásul eszközös táncról lévén szó a botok, a söprűk, a lányok fején lévő üvegek még különlegesebbé tették a szombathelyi néptáncosok bemutatkozását - a közönség nyíltszíni tapssal jutalmazta a Szökős minden fellépését.

A versenyen Béreseké, kanászoké - mezőföldi táncok című produkciójáért a Legstílusosabb tácelőadás díját Magyarországról a Szökős Néptáncegyüttes kapta. A másik két kategóriában egy litván és egy szerb együttes remekelt. A zsűriben szerb, bosnyák, horvát és lengyel folkloristák, néprajzkutatók foglaltak helyet.  A mediterrán jellegű fesztiválon több, mint ezer néző fordult meg. Rangját, elismertségét mutatja az is, hogy a legfelsőbb városi és boszniai szerb politikai vezetés köszöntötte a résztvevőket.

Szökős Néptáncegyüttes
Szökős Néptáncegyüttes