Etelka, Aletta

Elmarad a Zorba balett őszi bemutatója Győrött

2011.07.05. 10:00

Programkereső

A koreográfus Harangozó Gyula megbetegedése miatt elmarad a Győri Balett Zorba bemutatója ősszel, a társulat és a közönség azonban nem marad premier nélkül.
Kiss János
Kiss János

Kiss János a hétfői évadzáró társulati ülésen elmondta: a Zorba bemutatásáról nem mondtak le, a táncjáték premierjét egy évvel későbbre tették át. A balettigazgató a napokban értesült arról, hogy Harangozó Gyulát Bécsben meg kell műteni és emiatt több hét is kiesik a próbaidőszakból. Az együttes vezetője így lemondta az október 8-iki premiert, melyre már nagyban zajlottak az előkészületek. Kiss János azonban közölte azt is, hogy október 8-án lesz premier, ám arról, hogy mit visz színre a társulat, arról a döntést csak néhány napon belül hozza meg az együttes vezetője.

A most befejeződő szezont értékelve a balettigazgató úgy vélekedett, hogy a társulat az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb évadját tudja maga mögött. Csaknem nyolcvan előadást tartottak Egertől Keszthelyig, Békéscsabától Budapestig. Külföldön, például Németországban és Szlovákiában tizenkilenc fellépésük volt. A sikeres veszprémi bemutatkozásnak a jövő évadban folytatása lesz: a Győri Balett produkcióit a veszprémi színház a bérletes előadások sorába emeli, így majd tizenkét alkalommal láthatja az együttest a veszprémi közönség.

Az évadzáró társulati ülésen kitüntetés kapott Fűr Ferenc, világosító örökös tag. Az együttes iránti hűségéért díjat kapott a 25 éve a Győri Balettnél táncoló Müller Ervin, Harangozó-díjas táncművész, a 20 éve táncoló Ströck Barbara táncművész és Krokker András világosító, aki 15 éve tevékenykedik a Győri Balettnél. Tíz évnyi művészi munkásságáért kitüntetést vett át továbbá Varga Ágnes, Hardi Beatrix és Sebestyén Bálint táncművész. Pöntör Bernadett asszisztensnek ugyancsak tízéves tevékenységéért részesítették elismerésben.