Szilárda

Amatőrök A legyek ura balettben

2011.07.06. 15:35

Programkereső

2013-ban mutatják be a londoni Sadler’s Wells színházban Matthew Bourne koreográfiáját, amelyben amatőr előadók is részt vesznek.
Matthew Bourne
Matthew Bourne

Bourne az év elején Glasgow-ban dolgozott már helyi fiatalokkal és gyerekkel, akik profi táncosok mellett léptek fel az előadásban. A koreográfus londoni projektjéhez azonban nagyobb közreműködő gárdával tervez, akiket négy városból toboroznak. A válogatáson mindenkinek be kell mutatni egy rövid, saját maguk készítette produkciót, a továbbjutók együttes dolgoznak majd, és a műhelymunka után kerülnek ki a londoni bemutató résztvevői. A tervezés ebben az esetben tehát nem csupán a koreográfiát jelenti, hanem az egyeztetést a helyi hatóságokkal, iskolákkal, és a projekt költségvetését is össze kell még hozni.

Matthew Bourne elmondta, micsoda élmény volt a glasgow-i munka, ugyanakkor milyen ijesztő is volt a teljesen tapasztalatlan gyerekkel és felnőttekkel, akik közül sokan még színpadon sem álltak, az első találkozás. A nézők azt várták el tőlük, hogy profi produkciót lássanak, és a reakciókból úgy tűnik, siker koronázta erőfeszítéseiket. A cél az volt, hogy demisztifikálják a táncot, és ezt az Arts Council (a Nemzeti Kulturális Alap megfelelője) is támogatta. A választott témát, Willian Golding regényét a koreográfus azzal magyarázta, hogy olyan témát keresett, amelyhez a nem profi közreműködők is kapcsolódni tudnak.