Antal, Antónia

Még nem teljes az egri tánctagozat névsora

2011.07.16. 08:15

Programkereső

Tizenegy új táncművész alkotja az új egri tánctagozatot, akiket Blaskó Balázs, igazgató és Topolánszky Tamás a napokban szerződtetett.
Topolánszky Tamás
Topolánszky Tamás

"Köztük magasan kvalifikált táncművészek kapnak helyet, ami szavatolja az elképzelt jövő valóra váltását" - mondta a Gárdonyi Géza Színház direktora. A névsor ugyan még nem teljes, de az biztos, hogy a jövő évadtól Kőhalmi Viktória, Nagy Csaba, Kelemen Dorottya, Homolya Patrícia, Kiss Levente és az egri Tóth Karolina látható az egri produkciókban; Pintér Ágota Lotti pedig asszisztensként segíti a tagozat munkáját.

Topolánszky Tamás tervei szerint a tánctagozat színházi előadásokban, operettekben, musicalekben és önálló produkciókban is dolgozik majd. Komoly szerepet kapnak a Mária főhadnagy című operettben, december elején pedig önálló produkcióval, Balázs Béla-Bartók Béla: A fából faragott királyfi című műben, valamint Liszt Ferenc szimfonikus fantáziájára, a Lés Préludes című költeményre készített egész estés táncjátékkal is bemutatkozik a tagozat.

Mint ismeretes, 2011. március 25-én Blaskó Balázs igazgató azonnali hatállyal leváltotta Barta Dórát, a tánctagozat akkor szerződésben levő vezetőjét. Barta Dóra saját társulatának táncosai alkották az egri színház tánctagozatát. A Badora tagjai, nyolc táncos március 29-én úgy döntöttek, ha a vezetőjüket menesztik, a következő évadtól ők is fölállnak. Döntésükben nagy szerepet játszott Blaskó Balázs jövő szezonra szóló terve, valamint Barta Dóra utódjának a személye.

Topolánszky Tamás 2011. március 27-én a következő e-mailt juttatta el szerkesztőségünknek, amelyet változtatás nélkül közlünk:

"Tisztelt Szerkesztőség!

Topolánszky Tamás táncművész/táncpedagógus/koreográfus vagyok. A közelmúltban felmerült a nevem Egri Gárdonyi Géza Színház Tánctagozatánál végbemenő változásokkal összefüggésben. A személyemet illető félreértések  elkerülése és a pontos, pártatlan tájékoztatás érdekében közlöm a Tisztelt Szerkesztőséggel és az érdeklődőkkel az alábbi tényeket:

Blaskó Balázs, az Egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója felkért a Színház Tánctagozatának vezetésére a következő színházi évadtól, azaz 2011. augusztus 1-től kezdődően. A megtisztelő felkérés óta folyamatosan tájékozódom a Tánctagozat működési feltételeit illetően. Nagyra értékelem, hogy Egerben önálló tánctagozat létesült és működik, amelynek magas színvonalú további működése a magyar táncművészet vitathatatlan érdeke. Az igazgató úr felkérésére kapcsán tárgyalás van folyamatban.

Magamról: a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc-tagozatán 1991-ben végeztem. 1991-től a Szegedi Balett szólistája lettem, 1992-től magántáncosa, 1993-tól a Szegedi Kortárs Balett alapító tagja, majd 2001-2006 között a Graz-i Operaház Balettegyüttesének szólistája voltam. Moderntánc-pedagógusi és táncelméleti szakírói főiskolai diplomával rendelkezem; jelenleg klasszikus balettművész szakon végzem a mester- (MA) képzés utolsó évét. A Magyar Táncművészeti Főiskolán modern táncot oktatok főiskolai adjunktusként; az Experidance Társulat állandó gyakorlattartó mestere vagyok. Az eddig Grazban és Budapesten bemutatott önálló koreográfiáim mellett színházi koreográfusként is dolgozom. 2008-ban Harangozó-díjban részesültem.

Budapest, 2011. március 27.

Tisztelettel:

Topolánszky Tamás"

Topolánszky Tamásnak május 18-án e-mailben küldtük el kérdéseinket, melyek egyebek mellett érintették azt, mit gondol a Barta Dóra által végzett munkáról, az általa követett esztérikáról, a jövőben kik azok a koreográfusok, akikkel dolgozni kíván, és a hazai táncszcénában milyen helyet szeretne elérni. A tánctagozat jelenlegi vezetője azt ígérte, kérdéseinkre a szerződtetések lezárása után ad választ.