Sándor, Ede

Trilógia Maraton Gergye Krisztián Társulatával

2011.07.22. 10:32

Programkereső

Gergye Krisztián Társulata idén ünnepli létezésének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2011/2012-es évad egészén átívelő, összesen 14 eseményből, stációból álló performanszsorozatot indul, melynek keretében minden egyes előadás egyszeri és megismételhetetlen premiernek számít majd.
Gergye Krisztián
Gergye Krisztián

Visszatekintve Gergye eddigi munkásságának sodró lendületű, termékeny szakaszára, a műfaji határokat folyamatosan áthágó szellemi frissesség és a maximális alkotói szabadság tekinthető legfőbb követendő irányelvnek. Ennek az alkotói szabadságnak a megőrzése és egyre letisztultabb produktumokban megnyilvánuló artikulációja készteti az alkotót arra, hogy a következő évad során számos eseményt, egyedi performanszokat, heppeningeket magába foglaló rendhagyó produkciókat tervezzen.

A társulat új performanszsorozatának megvalósításával, a függetlenséget hangsúlyozva, a kőszínházi repertoárjátszást utánzó művészetgyártás ördögi mechanizmusaiból kíván kilépni. A játszási lehetőségek és a finanszírozási bizonytalanságok arra ösztönzik az alkotót, hogy sokkal inkább megismételhetetlen eseményekkel forduljon a közönség felé, semmint további, késznek tekintett művekkel terhelje az amúgy is túladagolásban szenvedő független kulturális szférát.

Gergye Krisztián az új projekttervvel egy nem szokványos, hosszútávú alkotói módszer kidolgozásába fog, amelynek célja a részek és események összességéből kibontakozó "Opera Amorale" megvalósítása. A projekt címe: Trilógia Maraton.

A nyitó előadásra Gergye Krisztián szülővárosában, Kőszegen, rendhagyó szabadtéri helyszíneken kerül sor 2011. július 27-én. Ekkor az Első trilógia, a Feltépett múlt első stációja, a Passio irreversible című viktimológia-performansz 19 órai kezdettel látható a Kálvária-hegyen, az előjátékra 18 órától a zsinagógában kerül sor. A mottó Andrej Tarkovszkijtól származik: "Nem idealisztikus-e az az elképzelés, hogy a művész, vagy bárki más, képes kiszakadni a társadalomból és az időből, »megszabadulni« az időtől és a tértől, melyben született? (...) Minden ember, és minden művész, törvényszerűen az őt körülvevő valóság szülötte." A performansz szereplői Ágens, Barsi Márton, Boudny Lídia Ágnes, Gergye Krisztián, Lőrinc Katalin, Madák Zsuzsanna, Makranczi Zalán, Pásztor Tibor, Szakács Ildikó, Tárnok Marica. A zenei szerkesztő Philipp György, a produkcióban hallható Éj monológja zeneszerzője Bella Máté.