Sándor, Ede

Nagy várakozás

2011.07.31. 12:50

Programkereső

Első alkalommal hirdetett a moszkvai Bolsoj balettegyüttese nyílt meghallgatást. Több százan jelentkeztek, közülük ötven táncosnak adtak lehetőséget, hogy megmutathassák tehetségüket, elhivatottságukat.
2F190DBF-DC81-4682-BE2A-FAD1130ED3A9

Az előzetesen leadott anyag alapján 23 férfit és 27 nőt hívtak be a válogatók, akik mindannyian a Bolsoj próbatermeiben és deszkáin képzelik el karrierjük kireljesedését. Számukra egy álom teljesedne be, ám még a tapasztalat sem ad garanciát arra, hogy a társulat tagjai lehetnek. A szervezők új tehetségeket és már bizonyított táncosokat is kerestek, akik ideális esetben azonban maximum ötéves gyakorlattal rendelkeznek.

A kasztingon a Bolsoj Színház balettakadémiájának végzősei mellett, a szervezők kimondatlan elvárása ellenére a Nyemirovics-Dancsenko Színház egyik táncosa tíz év tapasztalattal jelentkezett. A Kreml Balettszínházának egyik szólistája, Jevgenyija Szavarszkaja, azonban nem csupán művészi szempontokkal magyarázta a jelentkezést: a férje a Bolsoj Balett tagja, és szeretne vele dolgozni. A legtöbb táncos Moszkvából érkezett, de az orosz és ukrán balettben jelentős városai is képviseltették magukat, de még a tengerentúlról is próbálkoznak a Bolsojba való bejutással.

A próbatánc után huszonkét táncost, tíz nőt és tizenkét férfit hívtak be egy személyes beszélgetésre is. A végső döntésre augusztusban kerül sor, a Bolsoj Balett új tagjainak nevét akkor ismerheti meg a közönség is. Azonban arra, hogy fellépés közben is lássák őket, még várni kell. A társulatot vezető Ruszlan Pronyin szerint hozzá kell szokni az új elvárásokhoz, ezért nem lenne reális, ha már a következő, azaz a színháznyitó évadban bedobnák őket a mélyvízbe.