József, Bánk

Táncórák és sétaszínház

2011.08.01. 11:38

Programkereső

A Body Moving, az évadnyitó kortárstánc-programsorozat augusztus 20-21-én és 27-28-án kerül megrendezésre. A programok továbbra is ingyenesek, a jelszó pedig: Tánc mindenkinek!

Ünnepi hangulatban veszi kezdetét a Gödör Klub parkjában a Tánc mindenkinek program, hiszen augusztus 20-án indulnak az ezúttal minden korosztályt megmozgató táncórák. Idén is négy alkalommal, két augusztusi hétvégén lehet kipróbálni a különböző modern és kortárs tánctechnikákat, valamint a kortárstáncot inspiráló más mozgásformákat, így a jógát vagy épp a tai chit, ám újdonságnak számít, hogy az órarendet "családbarát" szempontból állították össze a szervezők.

Body Moving - Tánc mindenkinek
Body Moving - Tánc mindenkinek

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a fiatalabb és az idősebb korosztályok is szívesen csatlakoznak az órákhoz. Ezért idén rájuk is gondolva a Tánc mindenkinek első órája elsősorban gyerekeknek és szüleiknek szól, majd az idősebb korosztályok igényeit is figyelembe véve olyan bemelegítő órák következnek, amelyekbe korra való tekintet nélkül bárki becsatlakozhat. Ezt követően a már megszokott módon a kortárs és modern technikák - például Limón, Horton - kerülnek előtérbe, majd egy-egy lendületesebb, akár az esti bulira is ráhangoló hiphop-, funkyórával zárul minden alkalommal a Tánc mindenkinek.

A táncórákon túl a Body Moving ismét ízelítőt ad a hazai táncélet sokszínűségéből és igyekszik a Tánckommandó keretében születő köztéri akciók révén a kortárs táncot egy szélesebb közönséghez eljuttatni. A 2009-ben tizenhat alkotó és társulat közreműködésével megvalósuló akciósorozathoz képest 2011-ben megújult formában és koncepcióval jelentkezik a program. Ezúttal a szervezők felkérésére három, a hazai kortárstánc élet meghatározó társulata - a Lábán-díjas Bloom!, a HODWORKS és a Tünet Együttes - készít közös produkciót, tematikailag és helyrajzilag is egy vezérfonalra felfűzve. A rendhagyó "sétaszínházi" előadás dramaturgja Ardai Petra, a holland Space társulat alapító tagja és rendezője.

Body Moving - Tánc mindenkinek
Body Moving - Tánc mindenkinek

Az idei Tánckommandó a Városháza térről indul és kígyózik tova a város talán egyik legizgalmasabb negyedébe. A fekete-fehér-igen-nem című produkció arra vállalkozik, hogy más szemmel láttassa a városnak ezt a szegletét. A séta során a valóság új kontúrokat kap: megelevenednek a szegletek, testet kap a tér. A meglepetésekben és izgalmas akciókban bővelkedő színházi séta egyszerre olvad bele a hétköznapi élet forgatagába és bolygatja meg a megszokott mindennapos rutint. Az alkotók, a táncosok, a járókelők, maguk az utcák és a közönség is, akarva akaratlanul  résztvevője lesz  egy helyben megvalósuló fantáziavilágnak. A fekete-fehér-igen-nem című előadás egy szürreális, humoros és egyben elgondolkodtató élményre invitálja az érdeklődőket augusztus 24-től 26-ig 17 és 19 órai kezdettel a Városház térről indulva.

A 2009-es és 2010-es Body Moving-mozgásórákról a kapcsolódó cikkekben olvashatnak élménybeszámolót.