Beáta, Izolda, Lea

Egy amerikai társulat Ománban

2011.08.03. 09:12

Programkereső

Az American Ballet Theatre (ABT) is fellép a szultánság új operaházának első szezonjában. A társulat lesz az első USA-beli művészeti csoport az intézményben, műfajában pedig az első, amely iszlám országban turnézik.

Az ország fővárosában, Maszkatban álló, 1100 néző befogadására képes operaházat Kábúsz bin Szaid szultán építtette, aki elhivatottan modernizálja az öbölmenti ország társadalmát és nyit a nyugat felé, a Freedom House szerint azonban nem egészen makulátlan a kép, mivel a szólásszabadság, különösen a szultán bírálata tiltott.

Az ománi operaház - látványterv
Az ománi operaház - látványterv

Az operaépítési projekt 2001-ben kezdődött, a szultán akkor rendelte el egy méltó operaház felépítését. Addigra már számos klasszikus zenei hangversenyt tartottak Maszkat különböző színhelyein, köztük az Al Bustan Palace Hotelben. Az épülethez az építőanyag világos rózsaszín köveit egy közeli kőbányából termelik ki. Az épület alapvetően olasz operák előadására szolgál majd; hatalmas méretei ellenére harmonikusan beolvad a környezetbe, amelyben számos középület található, köztük a külügyminisztérium. A maszkati operaház építkezésén mintegy másfél ezer ember dolgozott.

Az ABT októberben utazik Maszkatba, előadásukban a Don Quixotét láthatja a közönség, a megrendelők kérése ugyanis vidám balettre szólt. A társulat nyitott próbát szeretne, és beavató programjukba is - amelyet az amerikai gyakorlatukkal ellentétben nem kisiskolásoknak, hanem tizenéveseknek tartanak majd - bevonják a fiatalokat.