Konrád, Tivadar

A Duna Táncműhely sikere a bielefeldi Tanzfestivalon

2011.08.08. 18:22

Programkereső

A Duna Táncműhely Barlang című előadása sikerrel szerepelt Németország egyik legfontosabb kortárs táncfesztiválján.

A Duna Táncműhely Barlang című előadása sajátos, néptáncot és kortárs táncot ötvöző stílusában idézi meg Szent Antal, az aszkézis különböző formáit saját testén gyakorló, viszontagságai és testi gyötrelmei ellenére mégis 106 évet élt remete megkísértéseit. A vendégfellépésre - amelynek útját a Nemzeti Táncszínház egyengette - augusztus 2-án került sor a fesztivál fő helyszínén, a háromszáz főt befogadó Teaterlaborban, teltház előtt.

Fosszíliák - Duna Táncműhely
Fosszíliák - Duna Táncműhely

A Tanzfestival Bielefeld hírnevét a világ minden részéről érkező kortárs táncelőadásokból álló program és a nemzetközi tánckurzusok kombinációjának köszönheti. Az előadások és a tréningek négy táncstúdióban és a sajátos hangulatú klasszikus koncertteremben zajlanak két héten keresztül. A kurzusokon a legkülönbözőbb táncstílusukat lehet kipróbálni, s a szervezők a művészeti program összeállításakor is a sokszínűségre törekednek. A 2011-es programban a Duna Táncműhely mellett szerepelt a belga Compagnie Thor, a spanyol Juan Carlos Lérida és a francia Cie Nacera Belaza társulat.

A Duna Táncműhely 1999-ben, az Infant című előadás bemutatójával kezdte működését. Tíz év alatt a Juhász Zsolt művészeti irányításával működő, állandó társulattal nem rendelkező műhely kilenc produkciót hozott létre, s számos magyarországi és külföldi helyszínen lépett fel. Előadásaiban kiemelkedő népi és kortárs táncművészek működtek közre.