György

Magyar Zorba sikere Horvátországban

2011.08.08. 14:48

Programkereső

Augusztus 3-án a spliti Horvát Nemzeti Színház balettegyüttese az 57. Spliti Nyári Fesztiválon mutatta be a Zorba, a görög című balettet. A produkció, melynek koreográfusa Herczog István, ősztől a színház repertoárjára kerül.

Az előadásnak a koreográfuson kívül még két magyar alkotója volt: Böhm György, a librettó írója és Hammer Edith jelmeztervező. Nikosz Kazantszakisz 1946-os regényét az Anthony Quinn és Irena Papas fászereplésével, 1964-ben készült filmmel ismerte meg a világ. A mozihoz Mikisz Teodorakisz írt kísérőzenét, aki évtizedekkel később megkomponálta az egészestés balettet. A Zorba, a görög premierjét 1988-ban tartották a Veronai Arénában.

Zorba, a görög - Horvát Nemzeti Színház
Zorba, a görög - Horvát Nemzeti Színház

A spliti előadás egy mediterrán homo ludens története, aki egy kis görög falu valóságát, lakóinak életét szeretné jobbá tenni életfilozófiája által. Ebben a szirtaki ritmusa segíti, ami megsokszorozza az örömöt, és segíti megosztani, feldolgozni a bánatot. A produkcióban a spliti születésű karmester, Hari Zlodre dirigálásával szólalt meg a zenekar és a kórus. A kritikák kiemelik mezzoszoprán szólistát, Terezija Kusanovićot, az erős és szenvedélyes Zorbát alakító Azmat Nabiullint. A Zorba, a görög októbertől a Horvát Nemzeti Színházban látható.