Konrád

Kínában a kanadai balett-táncosok

2011.08.10. 15:03

Programkereső

27 év óta első alkalommal lépett fel Kínában a Les Grands Ballets Canadiens társulata. Ötven táncos és az őket segítő technikai személyzet utazik a Távol-Keletre.

1984-ben húsz várost érintett a negyven előadásos turné, amely során Kína, Japán, Hong Kong, Thaiföld, Dél-Korea és Szingapúr közönsége előtt táncolt a kanadai együttes. Akkor Balanchine, Kudelka, Tudor, Brian Macdonald és Zsang Ju Ji koreográfiái szerepeltek repertoáron.

Minus One - Les Grands Ballets Canadiens
Minus One - Les Grands Ballets Canadiens

Ezúttal két előadásról volt szó, amelyek helyszíne Peking új operaháza, az előadott mű pedig az Ohad Naharin készítette Minus One, amely a kritikák szerint egyszerre abszurd és komikus, egy erős látványelemekkel kísért felzaklató rituálé, olyan posztmodern örömdarab, amelynek a végén a nézők a színpadon együtt táncolhatnak a társulat tagjaival. A kínai vendéglátók eredetileg a Mats Ek koreografálta Csipkerózsikát szerették volna látni, annak a díszlete azonban túl költségesen szállítható.

A kanadai-kínai kapcsolat egyre szorosabb: a Les Grands Ballets Canadiens meghívására Montrealban lépett fel 2010-ben a Guangzsou Balett, ezt viszonozzák most a kanadaiak, akik mesterkurzust is tartanak a kínai táncosoknak.