Béla

Első trilógia, harmadik stáció

2011.09.03. 09:20

Programkereső

Csendélet zajjal a Trilógia Maraton újabb stációja, amelyet a Szépművészeti Múzeum Nyolcak című kiállításának finisszázsaként mutat be Gergye Krisztián Társulata.

Gergye Krisztián Társulata idén ünnepli létezésének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2011/2012-es évad egészén átívelő, összesen 14 eseményből, stációból álló performanszsorozatot indítanak, melynek keretében minden egyes előadás egyszeri és megismételhetetlen premiernek számít. A sorozat a harmadik táblához érkezik, amelyre az első, kőszegi, és második, pannonhalmi állomás után Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban, a Nyolcak kiállítás finisszázsaként kerül sor. A maraton mottója továbbra is az Andrej Tarkovszkijtól származó mondat: "Ha valaki komolyan veszi a dolgát, akkor egy előadás nem egy következő munka csupán, hanem az ember sorsának alakulását meghatározó TETT."

A Csendélet zajjal esszenciáját szintén a filmrendezőtől kölcsönözték: "Olyan emberekről szerettem volna szólni, akik belsőleg szabadok, még akkor is, ha lelki függőségben élő, nem szabad emberek veszik körül őket." A produkció rendezője, koreográfusa, látványtervezője, írója ezúttal is Gergye Krisztián, akinek Ágens, Bakos Éva, Blaskó Borbála, Bocsi Eszter, Lőrinc Katalin, Szakács Ildikó, Szalontay Tünde, Tárnok Marica és Virág Melinda lesznek a partnerei az előadásban. A produkció zenei szerkesztője, csakúgy, mint eddig, Philipp György, a jelmezekért, kellékekért, installációkért Béres Móni felel, a smink és a maszk Károlyi Balázs munkája. A videót, dokumentációt és vetítést Nay Tilda készíti. A dramaturg konzultáns Miklós Melánia, a pszichológus konzultáns Csigó Katalin, a produkciós menedzser Trifonov Dóra, a produkciós asszisztens Hajós Eszter.