Eszter, Eliza

Kezdődik az L1 danceFest

2011.09.21. 07:35

Programkereső

Öt nap alatt három helyszínen tizenöt előadás, koncertek, kiállítás, beszélgetések és workshopok várják a jubiláló kortárs táncfesztiválon a közönséget.
Yes sir, I can't boogie! - Ladjánszki Márta
Yes sir, I can't boogie! - Ladjánszki Márta

Az L1 Egyesület által szervezett kortárs táncfesztivál 2002 óta mutat be táncelőadásokat - kezdetben főleg a független magyar táncművészeket tömörítő egyesület tagjainak produkcióit, majd más hazai és nemzetközi, kimagasló tehetségű együttesek, szólisták előadásait. A kerek évforduló egyúttal egy új korszak kezdetét is jelenti: 2011-től új névvel, új tagokkal és új irányok bevonásával dolgoznak tovább.

Az L1danceFest 2011 program-összeállításában Ladjánszki Márta - táncos, koreográfus, a fesztivál művészeti vezetője - szakmai szempontjai, kísérletező kedve követhető nyomon: "Igyekeztem olyan fellépőket meghívni idén is, akiket személyesen ismerek, és akik művészi munkájukkal inspirálóan hatottak rám." A fesztivál célja, hogy olyan itthon még kevésbé vagy egyáltalán nem ismert alkotókat mutasson be Budapesten (és terveik szerint a jövőben kisebb formában vidéken is), akik egyéni hanggal, letisztult tudással és magas szintű technikai felkészültséggel rendelkeznek.

A kortárs táncfesztivál az elmúlt három évben fokozatosan alakult át egy egyre szélesebb földrajzi és előadó-művészeti spektrumot felölelő nemzetközi szemlévé, mely már nem csupán az L1-tagoknak és rezidens művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, hanem neves külföldi fellépők munkáit igyekszik megismertetni a magyar közönséggel. Az idei év meghívott országai: Csehország, Szlovákia, Németország, Ausztria, Svájc, Svédország, Spanyolország (Katalónia), a fókuszba pedig szeptember 22-én Lengyelország kerül.

Lesz tematikus performanszsorozat a MU Színház előtereiben az előadások előtt és nyitott vitabeszélgetés-sorozat Kulcsár Vajda Enikő vezetésével az előadások után. A Gödörben Kozár Edit fotókiállítására kerül sor.

"Honnan jönnek a kreatív ötletek, és hogyan formálódnak addig, amíg létre nem jön maga a mű?  Számtalanszor figyeltem művész ismerőseimet, festőket, táncosokat, zenészeket alkotás és előadás közben. Nézőként keveset látunk abból a folyamatból, ami a végeredményhez vezet, pedig maga az út is érdekes.  A sok gyakorláson túljutva, már könnyedén kezelve a választott eszközt, az ecsetet, a testet, vagy akár a vésőt, inkább misztikummá válik-e az alkotás vagy pusztán a véletlenek játékává?  Zenét hallgatva vagy festményt nézve kinek ne jutott volna eszébe az a kérdés, hogy vajon milyen ember lehet az, akinek az alkotását figyelem? Kedvelném, ha ismerném? Milyen benyomások voltak rá hatással? Miért éppen így formálja meg a keletkező élményt? Honnan jött az alapötlet? Mennyire tér el ettől a kész mű? Hogyan finomodott és melyek voltak a főbb fordulópontok, amelyek a változásokat okozták? Végigkövetem a fényképezőgépemmel az alkotás létrejöttét, így válik a kiállításom egyszerre egy vizuális naplóvá és híddá, hogy kapcsolatba kerülhessünk a művészben lakozó emberrel" - vall Kozár Edit a tárlat kapcsán.

A fesztivál részletes programja a Fidelio különszámában található.

2011. szeptember 21-25. - Bakelit M.A.C., Gödör Klub, MU Színház

L1 danceFest