Júlia, Rita

A moszkvai Bolsojba amerikai táncos szerződött

2011.09.22. 12:00

Programkereső

David Hallberg személyében első ízben amerikai szólótáncost szerződtetett balettjéhez a moszkvai Nagyszínház - adta hírül szerdán a Bolsoj forrásaira hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.
David Hallberg
David Hallberg

Hallbert Dél-Dakota államban született, Phoenixben kezdett klasszikus balettet tanulni 13 éves korában, és 1999-ben felvételt nyert a párizsi opera balettiskolájába. Az American Ballet Theatre együtteséhez 2001-ben csatlakozott a balettkar tagjaként, 2001-ben már szólótáncos volt, 2005-ben pedig első szólista lett. Hatalmas repertoárjával számos országban vendégszerepelt, és az American Ballet Theatre honlapján közölt életrajza szerint "különböző gálaesteken végigtáncolta a világot Tokiótól a moszkvai Nagyszínházig". Számos díjjal tüntették ki, köztük 2006-ban jelölték az orosz Benois de la Danse díjra, amelyet 2010-ben el is nyert a Giselle című balettben nyújtott alakításával. 

Hallberg nem az első külföldi, aki a moszkvai Nagyszínházhoz szerződik, de legtöbben nem szólistaként, és csak rövid ideig, vagy egy-két szezonon át dolgoztak a nagy hagyományú Bolsojban. Az amerikai táncos szerződtetését egyelőre nem övezte különösebb hírverés, az újonnan szerződtetett művészek sorában tették közzé nevét. A Nagyszínház hatalmas költséggel, több évig tartó felújítás után októberben nyílik meg újra.