György

Premier: Gyimes

2011.10.13. 14:00

Programkereső

A Honvéd Táncszínház Élő Martin Archívum sorozatának VI. állomása az előadás, amely egy harminc évvel ezelőtti film pontosan megtanult anyaga, és annak ihletésére készült új koreográfia.
Honvéd Táncszínház: Gyimes
Honvéd Táncszínház: Gyimes

A felvételre 1980 augusztusában, hosszas előkészületek után, az akkori politikai helyzet nehézségeit leküzdve került sor egy jeles gyimesi adatközlő, Kicsi Kóta Károly pajtájában. Akkoriban Gyimes még mind néprajzilag, mind a táncgyűjtések szempontjából fehér foltnak számított. A vidék szépsége és a tánc ősi, archaikus jellege lenyűgözte és örök rajongójává tette Zsuráfszky Zoltánt és Martin Györgyöt.


2011. október 19. 19:00 - Nemzeti Táncszínház

Mezőség-Élő Martin Archívum VI.: Gyimes - Honvéd Táncszínház

Km.: a Honvéd Táncszínház és Zenekara
Zene: Papp István "Gázsa"
Művészeti asszisztensek: Vincze Zsuzsa, Hajdú Flórián
D.: Tóth Kázmér
J.: Vincze Zsuzsa, Gömöri Éva
Néprajzi szaktanácsadó: Sára Ferenc


Dobbantás a gyimesi csángókért...

Az Élő Martin Archívum sorozat VI. állomása az ezeréves határ mentén fekvő erdélyi Gyimes. Zsuráfszky Zoltán a 70-es évek közepétől gyakran járt Gyimesben, amely akkor még mind néprajzilag, mind a táncgyűjtések szempontjából igazi fehér foltnak számított. A vidék szépsége és a tánc ősi, archaikus jellege lenyűgözte és örök rajongójává tette a fiatal táncművészt és táncgyűjtőt, aki így a legelsők között tanulhatta meg és leshette el az ott élő magyarság tánckultúráját. Martin György a kezdetektől atyai figyelemmel kísérte az akkori fiatalok néprajzi gyűjtéseit, irányította szakmai munkájukat. 1980-ban felhívta Zsuráfszky Zoltán figyelmét arra, hogy egy hiánypótló munkára van szükség a táncgyűjtések terén: az első gyimesi hangosfilm elkészítésére. Hosszas előkészületek után, az akkori politikai helyzet nehézségeit leküzdve, a felvételre 1980 augusztusában került sor egy jeles gyimesi adatközlő, Kicsi Kóta Károly pajtájában.

Sorozatunk legújabb darabjának apropója nem más, mint a 30 évvel ezelőtti filmezés. Műsorunkban, e ma már archívnak számító film pontosan megtanult anyagával, illetve a gyimesi táncok ihletésére készült koreográfiákkal szeretnénk olyan színpadi formában megőrizni Gyimes népművészeti örökségét, amelyben egy pillanatra együtt dobban a szívünk, együtt dobbantunk a gyimesi csángó magyarokért.