Alfréd

Kállai Kettős Néptáncfesztivál Nagykállóban

2011.10.14. 09:00

Programkereső

Tizennyolc együttes részvételével rendezik meg péntektől vasárnapig a 25. Kállai Kettős Néptáncfesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

A fesztivált először 1971-ben szervezték meg, az első időkben még évente, később már kétévente gyűltek össze Magyarország legjobb néptáncegyüttesei a Nyíregyháza mellett fekvő kisvárosban. A fellépők között tizennégy hazai és négy külföldi tánccsoport mutatja be tudását a szakmai zsűrinek és a közönségnek - mondta Borsiné Sveda Anikó főszervező csütörtökön az MTI-nek. A település 2011-ben kettős jubileumot ünnepel, mivel az éppen negyedszázados fesztivál mellett hatvanadik születésnapját ünnepli a Kállai Kettős Néptánccsoport. A legenda szerint a kállai kettőst a korábbi Kálló megyeházájának egykori börtönében a fogva tartott rabok táncolták el először, akik a padlóra lerakott tüskés deszkákon állva hol az egyik, hol pedig a másik lábukat emelgetve próbálták mérsékelni a tüskék által okozott fájdalmat.

A tánc kialakulását a fennmaradt történelmi emlékek nyomán a 17. század végére teszik. A kállói vár védői ebben az időben gyakran fogtak el ellenséges katonákat, akiket háttal egymásnak kötöztek, majd muzsikaszóra táncoltatták őket: amelyikük ügyetlenkedett vagy eltévesztette a lépést, azt korbáccsal ütötték, így mindkét rab igyekezett a társát fordítani a korbács felé. Ez az "ugrabugrálás" később a bálokban és mulatságokon is népszerű volt, a kállai kettős kialakulásában azonban nagyobb szerepe volt a Kállóban hagyományos páros táncnak, amelyekben egy lány és egy fiú egy történetet táncolt el. A lépések később sokat finomodtak, a kállai kettős hagyománya pedig apáról fiúra szállt a településen.

A fesztiválon a kiírás szerint csak a minősített együttesek vehetnek részt, amelyeknek egyenként harminc perces műsort kell bemutatniuk. A versenyre a békéscsabai, salgótarjáni, kisújszállási, debreceni, nyíregyházi, jászberényi, miskolci, sátoraljaújhelyi, budapesti és nagykállói néptánccsoportok mellett a szlovákiai Berkenyéről és Nagyidáról, a németországi Metzingenből, valamint Erdélyből érkeznek táncosok. A nagykállói városi sportcsarnokban pénteken délután tartják a hivatalos megnyitót, ezt követően kezdődik a szakmai bemutató. Pénteken és szombaton népzenei koncertekkel, táncházzal és tánctanítással, vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetéssel és a gálaműsorral várják a versenyek után a közönséget.  Borsiné Sveda Anita tájékoztatása szerint a fesztiválnak otthont adó városi sportcsarnok környéke a három nap alatt kirakodóvásárrá alakul át, ahol a helyi és a megyei népművészeti egyesületek tartanak kézműves foglalkozásokat és bemutatókat.

Szökős Néptáncegyüttes
Szökős Néptáncegyüttes