Géza

Belgrádi tangófesztivál

2011.11.07. 15:25

Programkereső

Nemzetközi tangófesztivál vette kezdetét csütörtök este Belgrádban. A tangó virtuózainak seregszemléjén többek közt argentin, svéd, svájci, magyar és szerb táncosok mutatják be tudásukat.

A nyitógála keretében lépett a táncparkettre a budapesti Kulik Johanna (Juanita) és Josip Bartulovic (Joselito), akik 4 éve táncolnak együtt és rövid idő alatt Magyarország egyik legismertebb argentintangó-táncpárosa lettek. Kiváló táncteljesítményük alapján megkapták az EUROPAS táncművészeti díjat.

A Kolarac Alapítvány épületében tartott megnyitón fellépett továbbá a nemzetközi hírű belgrádi Beltango Quintett, amely Szerbia és a Balkán-leghíresebb tangózenekara, továbbá több neves tangótáncos Buenos Airesből, köztük Adrian Veredice, Alejandra Hobert, Daniela Aranda és Anatine Lak. 
Joselito és Juanita eddigi legnagyobb sikerét 2003 márciusában a tangó őshazájában, Argentínában, Buenos Airesben érte el, ahol az első, argentinok által rendezett Argentintangó Világbajnokságon a 180 pár közül bekerültek a döntőbe.     
A belgrádi tangófesztivál a péntektől vasárnapig a Szerb Hadsereg Központi Otthonának épületében folytatódik, ahol táncesteket rendeznek és tapasztalt tangótáncosok és tánctanárok részvételével a látogatók a "műhelymunkába" is bekapcsolódhatnak. A fesztiválra több mint húsz országból érkeztek Belgrádba külföldi turisták. 
A program egy részét Astor Piazzolla argentin zeneszerzőnek, zenekarvezetőnek és harmonikásnak szentelik, aki 90 évvel ezelőtt született. A tangózene 1992-ben elhunyt koronázatlan királya a magyar származású Wilda Bélától, 12 éves korában kezdett klasszikus zenét tanulni. Piazzolla érdeme, hogy az argentin tangó és a bandoneon - a tangózene nélkülözhetetlen hangszere, a gombos harmonika - a komolyzene részévé vált.

Belgrádi Tangófesztivál
Belgrádi Tangófesztivál