Sára, Márió

Wim Wenders Pina Bausch-filmje Budapesten

2011.11.08. 14:53

Programkereső

Az EDIT - Nemzetközi Táncfilm Fesztivált idén hetedik alkalommal rendezi meg a Műhely Alapítvány új helyszíneken november 15. és 18. között. A rendezvény Wim Wenders 3D-s táncfimjének itthoni premierjével kezdődik.

A táncfilm műfaját Magyarországon meghonosító és népszerűsíteni kívánó EDIT - Nemzetközi Táncfilm Fesztivál idei attrakciójának egyértelműen a 2009-ben elhunyt legendás koreográfus, Pina Bausch emlékének szentelt táncfilm bemutatója számít. A külföldön már számos helyen bemutatott, azóta a Német Filmdíjat és Német Dokumentumfilm Díját elnyert alkotás a tánc, zene és film egy olyan különleges összművészeti elegye, mellyel a rendező, Wim Wenders a világhírű német táncos előtt tiszteleg.

"A Pina Bausch-film bemutatásának lehetősége nagy fegyvertény a táncfilm fesztivál számára" - hangsúlyozta Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője, a fesztivál egyik főszervezője a Goethe Intézetben tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte továbbá a Goethe Intézet támogatását, amely nemcsak a fesztivált segítette, de korábban Pina Bausch külföldi vendégjátékainak életre hívásában is jelentős szerepe volt. A legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára nevezett 3D-s technikával készült  film november 15-én kétszer lesz látható Budapesten. A nagy érdeklődésre való tekintettel, jelentették be a szervezők, november 16-án 13:30-kor egy extra vetítésre is megállapodtak a Corvin mozival, melyre a jegyek mától kaphatók a mozi jegypénztárában. A Pina Bausch mellett kísérőfilmként vetítik Juhász Kata a 2010-es EDIT-en bemutatott Maya című 3D-s alkotását, mely az első 3D technikával, Magyarországon készült táncfilm.

A korábbi évekhez hasonlóan a közönség 2011-ben is válogatást láthat a felhívásra beérkezett nemzetközi táncfilmekből, melynek kurátora Barda Beáta, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza művészeti vezetője. Az összeállításban osztrák, brit, ír, norvég, tajvani, olasz, francia, német és amerikai alkotások szerepelnek. A fesztivál szervezőinek célja a külföldi kurátorok meghívásával az, hogy szélesebb nemzetközi kontextusba kerüljenek a magyar alkotók. Ennek jegyében megtekinthetnek majd egy portugál válogatást is, melynek kurátora Alberto Magno, a portói Fábrica de Movimentos igazgatója.

A magyar blokk részben egy korábbi magyar táncfilmekből összeállított best of válogatásból áll, melyet Gaál Mariann koreográfus, táncfilm készítő válogatott ki az elmúlt évek legfontosabb munkáiból. Részben pedig első nyilvános bemutatásra kerülnek a 2010/11-ben készült új magyar alkotások, köztük Ladányi Andrea és Dobos Tamás, Góbi Rita, Szűcs Réka, Lengyel Katalin, Pető Anna Ildikó alkotásai.

Gaál Mariann
Gaál Mariann

Két dokumentumfilm is bemutatásra kerül az EDIT keretében: november 17-én Gil Ramon és a Maurice Béjart Ballet "Of Heart and Courage", november 18-án pedig az amerikai Bill T. Jones "A Good Man" című alkotását láthatja a közönség. A filmeket eredeti nyelven vetítik.

A Pina Bausch-film kapcsán a Goethe Intézetben lesz nyilvános szakmai beszélgetés a Tanztheater Wuppertal két táncosával, Barbara Kaufmann-nal és Andrey Berezinnel. Az új magyar táncfilmek bemutatói után pedig a KINO Moziban tartanak egy nyitott fórumot az alkotók közreműködésével, a beszélgetést Gál Eszter vezeti.