Bernadett

Hodworks az Aerowaves kortárstánc fesztiválon

2011.11.15. 10:18

Programkereső

A Hodworks Basse danse című produkcióját az idei év 20 legkiemelkedőbb kortárstánc előadása közé választotta az Aerowaves hálózat, így 2012-ben ez az előadás képviseli hazánkat az Aerowaves Spring Forward fesztiválon Olaszországban.

Az Aerowaves éves találkozójára idén a horvátországi Porec-ben került sor, ahol a nemzetközi kortárs táncélet 38 neves képviselője - fesztiválszervezők és színházigazgatók- három fordulós szelekciót követően 430 jelentkezőből választották ki azt a 20 alkotót, akiknek nyertes munkáit a jövő év augusztusában láthatja majd a szakma és a nagyközönség a 2012-es Aerowaves fesztiválon Olaszországban.

Az Aerowaves hálózat 1996-ban alakult azzal a szándékkal, hogy fiatal koreográfusoknak adjon megmutatkozási és kitörési lehetőséget. Az alapítók, Európa 38 országának kortárstánc iránt elkötelezett szakemberei, évente egyszer összegyűlnek, hogy az egyre nagyobb számú jelentkezőből - az első években alig százan jelentkeznek, idén már 430 fiatal alkotó küldte be munkáit - kiválasszák azt a 20 alkotót és előadást, akiknek megmutatkozási lehetőséget biztosítanak a Aerowaves Spring Forward fesztiválon. A rendszer teljesen demokratikusan működik, hiszen a szakemberek három válogatási fordulón keresztül, konszenzussal választják ki a 20 legjobbat, a saját fesztiváljaikra, színházaikba viszont szabadon hívhatják meg a pályázók közül személyes kedvenceiket. Így biztosítja az Aerowaves, hogy a jelentkezők valóban bekerülhessenek a nemzetközi forgalomba.

A számos magyar jelentkező közül a Hodworks egyedül képviseli hazánkat a 2012-es olaszországi Aerowaves Spring Forward fesztiválon. A Hód Adrienn koreografálta Basse danse harmadik helyen kiemeltként végzett a nagyon erős és sok résztvevős nemzetközi mezőnyben.

A Basse danse a szabad improvizációs mozgás és zene újszerű kapcsolatából született.  A dús és dinamikus mozgást aláfestő zene kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a zene mind szerkezetében, mind az építkezésében összhangban legyen a mozgással. A basse danse egyszerre jelenti a XV. század legelterjedtebb táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. Ahogy a zene, úgy építkezik a mozgás is: az egzaltált szólókból közösség fejlődik, a szimultán mozdulatok szinkronná válnak, a mozgás szétbomlott elemei új formákat alkotnak. Magának a Basse danse előadásnak az improvizációs „testnyelvét" egy négyhónapos berlini szakmai gyakorlat során dolgozta ki közösen a társulat. John Ashford, a londoni Place Theatre korábbi vezetője és a nemzetközi Aerowaves hálózat alapító atyja és igazgatója, találóan „koncentrált figyelemelterelés"-ként írta le a koreográfia alapelvét, hiszen a táncosok éber jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy minél izgalmasabb, érdekesebb irányokba tereljék egymást.

Úgy tűnik, hogy ez az improvizációs „testnyelv" nemcsak itthon nagy siker - a darab eddig négy este ment telt ház előtt a MU Színházban -, hanem külföldön is. Alig született meg a döntés, máris érdeklődtek Finnországból, Horvátországból, Csehországból és Szlovéniából jövő évi fellépésekkel kapcsolatban.

A fesztiválról bővebben olvashatnak:

http://www.aerowaves-springforward.org/