Gusztáv

Bolsojból a Mihajlovszkijba

2011.11.16. 12:55

Programkereső

Felmondott és a szentpétervári Mihajlovszkij színházba szerződött a moszkvai Nagyszínház két vezető balett-táncosa.

A Bolsoj prímabalerinája, Natalja Oszipova és első számú férfi balett-táncosa, Ivan Vasziljev december elsejétől már a szentpétervári balett társulatában folytatja pályafutását. A hír sokkolta rajongóikat, hiszen mindkét táncos a Nagyszínházban kezdte karrierjét és azóta minden szerepálmot eltáncolhattak. Ők alkották a Bolsojban a Giselle, a Don Giovanni, a Bajadér híres duettjeit.  

Giselle - Uránia Nemzeti Filmszínház, Mariinszkij Balett
Giselle - Uránia Nemzeti Filmszínház, Mariinszkij Balett

Oszipova elsősorban azzal indokolta a neki, mint moszkvai születésűnek "nagyon komoly lépést jelentő" váltást, hogy "szűk a repertoár. Mindent, amit lehetett, eltáncoltam. Az alkotói szabadságot keressük. Az élet túl kényelmessé vált, az a vágyam, hogy megváltoztassak benne valamit." Vasziljev is szeretne kitörni a Bolsoj adta lehetőségekből, ezért döntött amellett, hogy elfogadja a szentpétervári színház ajánlatát. 

A Mihajlovszkij Színház már másfél éve hívja a neves moszkvai balett-táncospárt, és azt ígéri nekik, hogy igazi művészeti közösségben fogják magukat kiteljesíteni.  Anatolij Ikszakov, a moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója azonban úgy véli, hogy vezető táncosaikat nem az alkotói szabadság vonzza, hanem "az üzleti élet folytat támadást a Bolsoj ellen".