György

A Bozsik Yvette Társulat Southamptonban

2011.12.03. 14:00

Programkereső

A southamptoni Solent Egyetem november 24-én múlt csütörtökön Richard Demarco munkásságának szentelt kiállításával nyitotta meg új galériáját, a Solent Showcase galériát. A megnyitó vendége volt a Bozsik Yvette Társulat.

Richard Demarco: Kilenc művész, kilenc narratíva című kiállítás megnyitóján a Bozsik Yvette Társulat a Miss Julie című táncelőadását mutatta be a Solent Egyetem kurátora meghívására, mivel a kiállítás kilenc olyan művészt sorakoztat fel anyagában, akiket a most 81. születésnapját ünneplő Richard Demarco, mint az európai kultúra meghatározó alakjait meghívott az Edinburgh-i Fesztivál programjába a hatvanas évek óta. Demarco kiválaszott kilenc művészei között Josef Beuys, Jimmy Boyle, John Calder, Ian Hamilton Finlay, Patrick Heron, Tadeusz Kantor, Paul Neagu, a Witnesses of Existence mellett a Bozsik Yvette Társulatot mutatta be a kiállítás, melynek megnyitóján a Társulat - a művészek közül egyedüli jelenlevőként - nagy érdeklődést váltott ki előadásával a több száz meghívott vendég és a kint összegyűlt fiatalság körében. Másnap, az Egyetem felkérésére Iványi Marcell, a Bozsik Yvette Társulat kreatív producere az egyetemen tréninget tartott a diákoknak a táncosok, Fülöp Tímea, Samantha Kettle és Gombai Szabolcs részvételével. A tréning témája a színpadi jelenlét és az elfogadás volt a viewpoints és az improvizációs színházi technikák segítségével.

Ricahrd Demarco Bozsik Yvette kiállítási anyaga mellett
Ricahrd Demarco Bozsik Yvette kiállítási anyaga mellett

Professzor Richard Demarco november 25-én, pénteken délután, a Solent Egyetem diplomaosztó ünnepségén Southaptonban megkapta a Művészetek Doktora, honoris causa tiszteletbeli kitüntetést, melyet az egyetem kancellárja, Lord West Admirális adott át. Deamrco beszédében közeli barátját, Joseph Beuys-t idézte a frissen diplomázottak és az ünnepély illusztris vendégei előtt. "Kunst ist Kapital - e kijelentést szó szerint lefordítva azt kapnánk: a művészet tőke", de Beuys ez alatt azt értette, hogy a "művészet gazdaggá tesz", amit úgy értelmezek, hogy egészségessé tesz. Beuys tehát úgy értette: a művészet gyógyít" - mondta Deamrco. Hozzátette, Beuys azt is sokszor hangozatta, hogy "Mindenki művész!" vagyis mindenki képes olyan odaadással, minőségben és hőfokon csinálni azt a tevékenységet, amit csinál, hogy az alkotássá, művészetté válik. Arra ösztönözte a diákokat és a meghívott vendégeket, hogy ilyen módon legyenek jelen a szakmájukban és éljék életüket. A diákok és a tanári kar hosszú percekig tapssal ünnepelte a 81 éves Richaard Demarco, energikus és friss beszédét.
Richard Demarco 1930-ban Edinburgh-ban született, olasz-skót vizuális és előadóművész, kurátor és promóter. A Traverse Színház (1963) és a Demarco Európai Művészeti Alapítvány (1990) megalapítója, Skócia, az Edinburgh Fesztivál és az Edinburgh Fringe Fesztivál legelismertebb katalizárota és különböző művészek felfedezője. 1947, az első Edinburgh Fesztivál óta minden alkalommal részt vett a fesztiválon, amit csak ő mondhat el magáról. Bozsik Yvette-et 1984-ben hívta meg először a fesztiválra, miután Budapesten látta színpadon. Azóta Bozsik Yvette tíz alkalommal lépett fel Edinburgh-ban és összesen hatszor kapott díjazást, ezek közül a Kritikusok Fődíját, a Fringe First díjat háromszor nyerte el - amely Demarco szerint egyedülálló.