Béla

Évvégi premierek a Nemzeti Táncszínházban

2011.12.15. 12:42

Programkereső

A szeretet ünnepe előtt a világirodalom egyik tragikus szerelmespárjának története lesz látható a Nemzeti Táncszínházban, míg szilvesztert megelőzően egy új, varázslények világába kalauzoló alkotással várja a nézőket a teátrum. December 21-én Barta Dóra társulata, a Badora Társulat tartja a Rómeó és Júlia premierjét a Budai Várban, míg december 30-án Vári Bertalan Társulata, a Varidance mutatja be új darabját, A varázslatot.

Shakespeare klasszikusát sokféleképpen feldolgozták már, táncszínpadon is látható volt, azonban Barta Dóra, koreográfus-rendező szerint a két szerelmes története olyan mű, amelyben még mindig lehet újat találni. Ezért döntött ő is e darab mellett. Az előadás szereplőgárdája válogatott táncosokból áll, a Badora Társulat művészei - Kiss Róbert (Rómeó) és Horváth Zita (Júlia) - mellett például a Magyar Nemzeti Balett táncosai Apáti Bence, Csonka Roland és Liebich Roland táncolnak a produkcióban, de a szereplők között találjuk Feledi Jánost és Major Lászlót is. "Engem leginkább az érdekelt ebben a történetben, hogy miként lehet élni egy olyan ellehetetlenített térben, mint amilyennel a két szerelmes Veronában találkozott. Érdekelnek azok az emberi, belső dolgok, amelyek a cselekményből fakadnak, de az a kérdés is foglalkoztat, hogy egy ilyen, törvényekkel teli világ vajon mennyire sérülékeny" - mondta az új darab kapcsán Barta Dóra.

 

A szerelem, a varázslat és a fantasy dominál Vári Bertalan Társulatának új produkciójában, A varázslatban. A december 30-án debütáló előadás családi mű, amely különleges élőlényekkel - különböző varázslények, koboldok - teli világba kalauzolja a nézőket. "Ez egy szerelmesekről szóló mese. Egy nap a lányt elrabolja és a kastélyába zárja egy gonosz varázsló. A fiú a keresésére indul, a kiszabadításához azonban számos próbatételt kell kiállnia. A varázslat különlegessége lesz, hogy filmszerűen csináljuk meg, és számos bűvész trükköt láthatnak majd benne a nézők" - mesélte a darabról Vári Bertalan. A varázslat a premier után egy nappal, szilveszter este is látható lesz a Nemzeti Táncszínházban.