Emőke

Külföldre mennek a magyar balettnövendékek?

2012.02.11. 16:06

Programkereső

Az idén először európai balett-társulatok vezetői is részt vesznek a végzős balettművész növendékek vizsgáin a Magyar Táncművészeti Főiskolán. A balettigazgatókat elsősorban azért hívták meg, hogy képet kapjanak a végzősök tudásáról, és kiválaszthassák azokat a tehetségeket, akiket később szerződtetnének.

A Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) elsősorban a környező országok neves operaházainak képviselőit hívta meg a 9. évfolyamos hallgatók hétfőn kezdődő, úgynevezett termi képesítő vizsgáira. Ebben a tanévben egy kilencfős leány- és egy nyolcfős fiúosztály végez az intézményben Machert Szilárd és Fodorné Molnár Márta vezető balettmesterek irányításával. Európai viszonylatban nagy létszámú évfolyamnak számít a két végzős osztály, hiszen van olyan partnerintézmény, ahol évek óta mindösze egy-egy fiú és három-négy lány fejezi be tanulmányait a balettművész szakon. A végzősök között a főiskola nagy reménységének számít Darai Tamás és Török Zsolt, akik sikeresen szerepeltek versenyeken és fesztiválokon, számos főszerepet táncoltak az intézmény előadásain, valamint Csonka Vanessza, aki 2010-ben ezüstérmet szerzett az isztambuli nemzetközi balettversenyen.

Diótörő - Virágkeringő - Magyar Táncművészeti Főiskola
Diótörő - Virágkeringő - Magyar Táncművészeti Főiskola

Szakály György, az MTF rektora úgy fogalmazott, a külföldi társulatvezetőket elsősorban azért hívták meg, hogy képet kapjanak a végzősök technikai és művészi tudásáról, és már a vizsga alatt kiválaszthassák azokat a tehetségeket, akiket később szívesen leszerződtetnének. Az eseményre a spliti, a pozsonyi, a chemnitzi és a varsói balett-társulatok vezetői mellett a magyarországi nagy együttesek művészeti igazgatói is meghívást kaptak, akik minden évben ezeken a vizsgákon választják ki társulataik új tagjait. Idén először a balett és az emelés tárgyak (pas de deux) mellett modern- és kortárstáncból is vizsgáznak az ifjú művészek, a magyar, de főleg a nemzetközi társulatok jó része ugyanis már nem vagy nem csak tisztán klasszikus technikákkal viszi színre előadásait.

Hazai közönség előtt is bemutatkoznak a növendékek: február 23-án a Nemzeti Táncszínházban a modern (IV. szakmai évfolyamos) és néptánc (III. szakmai évfolyamos) hallgatók lépnek fel, míg a balettművész hallgatók március 5-én tartanak önálló estet a Nemzeti Táncszínházban, akik ugyanezt a műsort március 11-én Nagykanizsán, március 12-én pedig Keszthelyen adják elő.