Sándor, Ede

Foglaljon helyet a Bethlen téren!

2012.02.24. 13:36

Programkereső

Itt az alkalom, hogy saját széke legyen a Bethlen Téri Színház nézőinek. Jancsó Miklós, Korniss Péter, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Novák Ferenc már ott ülnek az első sorban.

2012. január 1-jétől a Közép-Európa Táncszínház 16 éve otthonát jelentő Bethlen Kortárs Táncműhely nem kap állami támogatást. Ez a változás arra ösztönözte a vezetőket, hogy az 1929-ben alapított Bethlen Téri Színház újraélesztésével igyekezzenek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A Bethlen téren hisznek abban, hogy az egyéni támogatásoknak köszönhetően megmenthető a nyolcvanhárom éve alapított, a színház-, a film-, a fotó- és a táncművészetet folyamatosan szolgáló intézmény.

Foglaljon helyet a Bethlen Téri Színházban!
Foglaljon helyet a Bethlen Téri Színházban!

Terveik szerint a Közép-Európa Táncszínház táncelőadásain kívül tovább tudják működtetni a 10 éves Bethlen Galériát, nyitnak a társművészetek irányába is, többek között zenei, színházi és más táncelőadások befogadását, családi, gyerek és ifjúsági programokat, film klubbot terveznek, hiszen a hely moziként is működött 50 évig. Mindezt azonban nehéz csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekből megvalósítani, terveiket a társadalmi összefogásból származó támogatásra alapozzák. Ezért találták ki többszintű támogatói rendszerüket, amit most egy különleges akcióval indítanak el. A színházi nézőtér székeinek lecseréléséhez székjegy vásárlásával bárki hozzájárulhat.

A program védnökségét olyan neves művészek vállalták el, akik a színház, film, fotó, tánc világát képviselik. Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, Korniss Péter Kossuth-díjas, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, etnográfus már biztosította helyét az első sorban.

Az első százötven támogató neve a Bethlen Téri Színház előterében és a honlapján is olvasható lesz. A támogatók automatikusan alapító tagjai lesznek a megalakuló támogatói körnek, amelynek kategóriáit a régi Bethlen Téri Színházban dolgozó művészekről nevezték el: Kazal Lászlóról, aki 1930-ban kartáncosként kezdte itt pályafutását, Wellesz Elláról, aki 1934 és 1938 között volt a színház fotográfusa, valamint az 1933 és 1936 között színészként és rendezőként itt dolgozó Csortos Gyuláról. A támogatásért cserébe a színház különböző kedvezményeket ajánl fel, többek között exkluzív rendezvényeket, kedvezményt a jegyárakból és a kávézó áraiból. A székvásárlás feltételeiről az intézmény honlapja nyújt részletes felvilágosítást.