Ágnes

Nőnapra Gyöngyszólam

2012.03.05. 11:16

Programkereső

Három koreográfusnő munkája egy esten – ez a Gyöngyszólam. A Nemzeti Táncszínház és a Duna Művészegyüttes március 8-án, nőnapon különleges premiert tart: Furik Rita, Horváth Zsófia és Kocsis Enikő egy-egy műve alkot új előadást.

A Gyöngyszólamban a három koreográfus-rendező egyéni darabja és sajátos látásmódja különleges egységet alkot. Mindhárom hölgy teljesen más témát jár körbe a koreográfiájával.

Furik Rita álomszerű képekben idézi meg a nő és férfi között születő esküig - az esküvőig - vezető érzelmi utat. Horváth Zsófia Göröngyös meséjében egy érett asszony idézi fel múltjának mozzanatait. A táncképekben mozaikszerűen homályos emlékfoszlányok elevenednek meg, az asszony pedig hol részese, hol külső szemlélője a történéseknek.

Gyöngyszólam
Gyöngyszólam

"A nővé érés időszaka szerintem egy nő életének legizgalmasabb szakasza. Ilyenkor megváltozik, kinyílik körülöttünk a világ. Veszélyes, sebezhető, érzékeny, sokszínű és soha vissza nem térő korszaka ez a női létünknek. Ekkor szakadunk el az édesanyánktól, és ez egyben új életszakasz kezdetét is jelenti. Ezt az időszakot a tánc nyelvén bemutatni nagy kihívás, de egyben remek feladat. A lányok gyerekkorban tanulnak, majd az édesanyjuktól szerzett tudást örökítik tovább, hiszen ez a nők feladata: továbbadni, hogy ne vesszen el a tudás. Ilyen a tánc is: megtanuljuk, majd továbbadjuk, hogy élni tudjon a hagyomány" - fogalmazott a harmadik művész, Kocsis Enikő a Fehérnépek! című koreográfiája kapcsán.

A március 8-i bemutatóra a normál jegyek mellett vacsorával egybekötött páros jegyek is kaphatók: a csomag ára tartalmazza a belépőt a táncelőadásra és egy háromfogásos borvacsora árát is egy remek étterembe.