Alfréd

Olasz társulat nyitja a Budapest Táncfesztivált

2012.03.05. 14:17

Programkereső

Az olaszországi Torinóból érkező Compagnia EgriBiancoDanza nyitja április 24-én a fesztivált a Nemzeti Táncszínházban. A fesztiválon ­- a korábban bejelentettek mellett - többek között a Badora Társulat és a Szegedi Kortárs Balett szerepel.
EgriBiancoDanza: Noces
EgriBiancoDanza: Noces

A magyar származású Susanna Egri vezette Compagnia EgriBiancoDanza egy három darabból álló esttel érkezik a Budapest Táncfesztiválra, melyet a Nemzeti Táncszínhézban mutatnak be április 24-én. A Da Nobis Pacem/Les Noces/Amor di Mundo című előadás mindhárom koreográfiáját Raphael Bianco jegyzi. Az első rész, melynek zenéjét Arvo Pärt, kortárs észt zeneszerző írta, a béke keresésének témáját járja körül. A Les Noces egy házasságra kényszerített pár szorongását és zavarát mutatja be, Igor Stravinsky zenéjére, míg az Amor di Mundo a közelmúltban elhunyt világhírű énekesnő, Cesaria Evora dalaira épül. Az április 24-től 29-ig tartó fesztivál programjába meghívást kapott Barta Dóra társulata is. A Badora Társulat a Rómeó és Júlia című darabbal szerepel a rendezvényen, amely a bemutatóhoz képest új szereposztásban látható. Rómeó szerepét a Magyar Nemzeti Balett táncosa, Liebich Roland táncolja. Roland a premieren Mercutióként mutatkozott be, az ő helyét szintén a nemzeti balettben táncoló művész, Kerényi Miklós Dávid veszi át.

A Gangaray Dance Company új darabjának, a Mein Kleiner Blumengartennek a premierje a fesztivál keretében, április 25-én a Nemzeti Táncszínházban lesz. Az előadás balettparódia, amely egy korábbi darab újragondolása. A koreográfust, Hámor Józsefet, a klasszikus balett által használt gesztusok, pózok, kifejezőeszközök érdekelték, kíváncsi volt arra, hogy mennyire lehet ezeket kortárs köntösbe bújtatni, vegyíteni a kortárs táncra jellemző technikákkal. A korábban bejelentett  produkciók mellett a fesztivál repertoárjában szerepel még a Szegedi Kortárs Balett A fából faragott királyfi/Stravinsky: Orfeusz című előadása, amely a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában lesz színen,  illetve egy különleges, egyszeri produkció, a Double Bill - Két együttes egy színpadon. Ezen az esten két együttes darabját egy előadásba ötvözve - szünettel elválasztva - láthatják az érdeklődők. A nézők Jónás Zsuzsa Limit Way és a Budapest Táncszínház Sec című koreográfiáját tekinthetik meg.