Géza

Hip-hop, balett és divat összegyúrva

2012.03.07. 14:03

Programkereső

A brit Királyi Balett egy nagyszabású, új produkció bemutatására készül, amelyben popzenészek és hip-hop rapperek balett-táncosokkal közösen lépnek fel a Covent Garden színpadán.

Egy a korábbi előadásokhoz nem hasonlítható koprodukció látható majd a londoni Királyi Operaházban, mely A hattyúk tava és Diótörő féle klasszikus előadásokról ismert társulatnak egy radikálisan új irányát mutatja. Mark Ronson zenei producerrel együttműködve a brit Királyi Balett először mutat be popzenét és balettet egy produkcióban. A londoni operaház már megerősítette a hírt, hogy számos világhírű énekes lép majd fel a műfajában új előadásban, számítva többek közt olyan nagy nevekre, mint Lily Allen, Robbie Williams és a Duran Duran, akikkel a producer Ronson korábban már együtt dolgozott. A biztos fellépők közt tudják már a híres, amerikai indie rock együttesek, a Kills énekesét, Alison Mosshartot és a Drums-ét, Jonathan Pierce-et, valamint az amerikai rappert, Wale-t.

Gareth Pugh ruhakölteményei
Gareth Pugh ruhakölteményei

Az átütő sikernek ígérkező új előadást nem sokkal azután kezdték el megvalósítani, hogy a társulat vezető táncosa, Szergej Polunyin januárban elhagyta a Királyi Balettet. A 22 éves ukrán táncos, aki 19 évesen a társulat eddigi legfiatalabb magántáncosa volt, állítólag kiábrándult a hagyományos előadásokat játszó társulat repertoárjából. Mark Ronson, aki a nemrég elhunyt Amy Winehouse-zal dolgozott együtt, a Miike Snow svéd popzenekar énekesével, Andrew Wyatt-tel közösen írt már kilenc „szerelmes dalt" az új produkcióhoz. A Carbon Life című előadáshoz a Királyi Balett rezidens koreográfusa, a világhírű Wayne McGregor készíti a mozgást a 18 táncos számára és a hozzájuk csatlakozó énekeseknek. Ronson tervei szerint a zenei számoknak egy kis pszichoanalitikus színezetet kíván adni, amit a svájci pszichiáter, Carl Jung ihletett. Elmondása szerint a zene „a jungi anima és animus témájára fókuszál és a női-férfi közös tudatalattira". Az előadás táncosai Gareth Pugh, az egyik legprogresszívebb brit divattervező jelmezeit viselik majd. Pugh, aki különleges, szoborszerű ruháiról ismert, korábban már olyan sztároknak tervezett, mint Lady Gaga és Kylie Minogue.

McGregor azt is elmondta, hogy a produkciótól, ami várhatóan áprilisra készül el, azt is remélik, majd új, fiatal közönséget vonz a Királyi Operaházba. „Olyan lesz, mint egy kisebb popzenei koncert a színpadon, de a dalok nem ábrándozó szerelmes nóták lesznek, hanem sokatmondó, feszültséggel teli számok. Egy igazán új és eddig nem tapasztalt hang szólal majd meg az operában, és Gareth jelmezei bizonyára fizikai kihívást jelentenek majd. Remélem, a nyitott és kíváncsi embereket vonzza majd a műsor, beleértve részben a megszokott közönségünket, részben pedig sok fiatalt, akik normál esetben nem mennének operába balettelőadást nézni."