Gerzson

Amikor a királynő jelmezt tervez

2012.03.20. 10:29

Programkereső

A diótörő című balett új dániai bemutatójának jelmezeit és díszleteit tervezi II. Margit dán királynő. Csajkovszkij balettjét a koppenhágai Tivoli színháza új feldolgozásban mutatja be, amiben Hans Christian Andersen, a nagy mesemondó idejébe röpíti el a nézőket.
Margit dán királynő
Margit dán királynő

A 71 éves dán uralkodó, aki idén ünnepli trónra lépésének 40. évfordulóját, a nyolcvanas évek vége óta készít jelmez-és díszletterveket dán színházaknak. A sokoldalú királynő, aki festőként és fordítóként végzett, valamint könyvillusztrációkat is készít, egy interjújában elmondta, hogy egy különleges előadást szeretne létrehozni, és könnyen rá tudták venni arra, hogy fogadja el a felkérést. A balettet a koppenhágai vidámpark, az 1843-ban létesült Tivoli Gardens koncerttermében mutatják be november 22-én, és karácsonyig 28 előadást terveznek belőle. Összességében több mint száz jelmezt kell elkészíteni 36 táncos számára és négy színpadi jelenet díszletét. Peter Bo Bendixen, a Tivoli balett-igazgatója kérte fel a királynőt, hogy csatlakozzon a csapatához. A tervek már elkészültek, és hamarosan átadják azokat a munkásoknak - a díszleteket Koppenhágában készítik, a jelmezeket Londonban varrják.
A diótörő, amelyet először 1892-ben a szentpétervári Mariinszkij színházban mutattak be, karácsony estéjén kezdődik, az ifjú hősnő Marika otthonában, aki elalszik, és álmában egy olyan világba repül, ahol a karácsonyra kapott kicsiny diótörő-bábú életnagyságúvá válik, és megvívja harcát az egérkirállyal. A tivoli előadása koppenhágai történet lesz, és az 1870-es évekbe, a nagy dán mesemondó Andersen világába röpíti a nézőket. Andersennek ugyan semmi köze A diótörő meséhez, ám olyan világhírű mesék szerzője, mint A rút kiskacsa, A császár új ruhája, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, vagy A Hókirálynő. Amikor vége van az egerekkel vívott háborúnak, a hősnő nem a herceg birodalmába megy, hanem Tivoliba, és az álomban Tivoli egy csodálatos nyári estéje elevenedik meg - magyarázta Bendixen.