Mátyás

Kortárs balett és filharmonikusok közösen

2012.03.22. 14:30

Programkereső

Igor Sztravinszkij Orfeuszát és Bartók Béla A fából faragott királyfi című művét mutatja be a Szegedi Kortárs Balett vasárnap a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével a Művészetek Palotájában.

Juronics Tamás, a darabok koreográfusa, a társulat művészeti vezetője a szerdai próba szünetében újságíróknak elmondta, hogy a két mű összekapcsolásának ötlete Kocsis Zoltáné, aki vezényelni fogja a zenekart a premieren, Bartók Béla születésnapján. A Kossuth-díjas művész 1999-ben az Orfeuszban táncolta Hadész szerepét, 2001-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd néhány évvel később Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Balettel pedig színpadra állította A fából faragott királyfit.

Horváth M. Gergő, Hortobágyi Brigitta - Szegedi Kortárs Balett: Orfesz próba
Horváth M. Gergő, Hortobágyi Brigitta - Szegedi Kortárs Balett: Orfesz próba

Juronics Tamás elárulta: bár Bartók Béla programzenének tekinthető műve nagyon erősen meghatározza a színpadon történteket, az új előadás mégis más lesz, mint az egy évtizeddel ezelőtti. A Dóm téren és Pozsonyban a szerelem és a művészet kapcsolatát állította a középpontba, most - közelítve a bartóki alapgondolathoz - a természet imádata jelenik meg a színpadon. A darabban a főszereplőt, a királyfit Czár Gergely alakítja, akinek munkáját a napokba ismerték el Harangozó-díjjal, a királylányként Szarvas Krisztát, fabábként pedig Finta Gergelyt láthatja a közönség. Igor Sztravinszkij rövid művében a táncosok egy szakrális játékban - mintha az "orfikus" vallás hívei lennének - inkább csak megidézik Orfeusz történetét, amely szerelmi bizonyosságról, bizonytalanságról szól - fogalmazott Juronics Tamás. A címszerepet Horvát Miklós Gergő táncolja, Hortobágyi Brigitta Eurydiké, Tarnavögyi Zoltán pedig Hádész szerepében mutatkozik be. A produkciót a szegedi közönség április 20-ától láthatja.