Hella

Sikerfilm a balettsztárrá válásról

2012.04.05. 15:49

Programkereső

A sikerdíjas First Position hat fiatal táncos szívós, mindennapi küzdelmét kíséri figyelemmel, akik a világ egyik legrangosabb balettversenyére készülve próbálják megvalósítani az álmaikat.

A Fekete Hattyú (Black Swan) után, ami egy hangsúlyozottan hollywoodi történetben igyekezett érzékeltetni a balett világának keménységét és a balettkarrierért hozott komoly áldozatokat, most itt egy újabb alkotás a témában, ezúttal valódi táncosokkal és szereplőkkel. A First Position című egész estés dokumentumfilm, amit a 2011-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be és májusban kerül az európai mozikban, már számtalan dokumentumfilm-fesztiválon nyerte el a filmszakma elismerését többek közt Torontóban, Portlandben és New Yorkban.

First Position című dokumentumfilm (2011)
First Position című dokumentumfilm (2011)

A film különleges betekintést nyújt a Youth America Grand Prix-be - a legjobb balettiskolákba való bejutással jutalmazó amerikai balettversenybe - és egy évet felölelő utazásra invitálja a nézőket. A rendező és a kamera hat tehetséges fiatal, 9 és 19 év közötti táncos nyomában jár, akik komoly sérüléseik és személyes áldozataik ellenére elszánt kitartással küzdenek azért, hogy a legjobbak egyikévé váljanak. Olyan időkben, amikor a gyerekek számára (is) a művészet, a zene és a tánc súlyosan alulfinanszírozott területnek számítanak, ez a film egy művészeti (és élet)forma harcai, sikerei, fájdalmai és a lenyűgöző szépsége mellett a tánc szeretetét mutatja be. Bess Kargman rendező díjnyertes filmje bepillantást enged néhány kitartó fiatal életébe, és izgalmas, mozgalmas portrét rajzol fel a jövő legtehetségesebb ifjú balettcsillagairól.