Orbán

Tánc gobelinbe szőve

2012.04.22. 07:30

Programkereső

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált április 25-29. között a Müpában. A Nemzeti Táncszínház szervezésében a Magyar Balett Színházzal együtt a cseh táncélet több kiemelkedő alkotója, köztük a világhírű Jiří Kylián koreográfiája is látható lesz, a Frenák Pál Társulat pedig a decemberben felújított Frisson című produkcióval lép fel.

A korábban Táncfórumként ismert Budapest Táncfesztivál, mely a Nemzeti Táncszínház mellett idén is a Művészetek Palotájában mutatja be legfontosabb előadásait, egyben a hazai táncélet éves szakmai díjátadójaként is szolgál. Immár hagyományosan a Tánc Világnapjára (április 29.), a klasszikus balett nagy megújítójának tartott Jean Jacques Noverre születésnapjára időzített gálaest a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége által valósul meg. A tánc műfajának legfontosabb ünnepét két emlékezetesnek ígérkező este előzi meg.

Frenák Pál Társulat: Frisson
Frenák Pál Társulat: Frisson

Április 25-én a cseh tánc színes tablója tárul elénk a South Bohemian Ballet és a Ballet Prague Junior közös estjén a Magyar Balett Színház produkcióival kiegészülve. A magyar intézménnyel való kapcsolat nem a véletlen műve. A Magyar Balett Színház balett-igazgatója, Egerházi Attila 2009 óta a Ceské Budejovicében működő South Bohemian Ballet művészeti vezetője is, és a Művészetek Palotájában sem először lépnek fel közösen. 2010-ben ő hozta el Magyarországra a világszerte elismert cseh koreográfus, Jiri Kylian Un ballo című munkáját. A holland táncművészet meghatározó alakjának számító Kylián negyedszázadon át volt a hágai Nederlands Dans Theatre (NDT) művészeti vezetője és markáns szerepet játszott a társulat aranykorának sikereiben. Az 1978-ban létrejött NDT II számára készített első koreográfiája az 1991-es Un ballo, amely Ravel két művére, a Couperin sírjára és a Pavane egy infánsnő halálára című darabra épül. Az előadás nélkülözi a történetet, ez csupán "tánc zenéhez, semmi több" - ahogy Jirí Kylián saját művét jellemezte. Férfiak és nők között az érzékenység és zeneiség játékát ábrázoló alkotás címe értelmezhető egy társadalmi esemény hagyományos jelentéseként vagy szó szoros értelemben is. A cseh est másik Ravel-műre készült darabját, a Bolerot Egerházi Attila röviden így foglalja össze: "rítus a vágy ritmusára". A koreográfus nagy ívű zenei gobelinhez hasonlítja Ravel Boleróját, melynek szuggesztív világát fordította le Egerházi Attila a tánc nyelvére: "ahogy a zeneszerző szőtte - egy zenei szálból kiindulván - és ahogy egyre terebélyesedik a szövet, úgy kerülünk egyre mélyebbre a labirintusában". Az esten látható lesz még Egerházi Attilától a Mozart zenéjére készített Greetings from Mirabell és a Gounod híres Walpurgis éjére készült Curtain up (Függöny fel) című táncos bohózat, Vlasta Schneiderovától a Paganini pas de deux és a Navl'dy? (Mindörökké?), valamint a Magyar BalettSzínházzal a Bumm...-ban korábban már együttműködő, fiatal, belga koreográfus, Samuel Delvaux 2010-es Chasin' (Kergetőzés) című darabja is.

Április 28-án a Franciaországban és Magyarországon is alkotó Frenák Pál Társulat lép a Müpa színpadára a 2011 végén újragondolt Frisson című koreográfiájával. Az erőteljes cím (Borzongás) az emberi belső mélyebb rétegeibe tett szimbolikus utazást hangsúlyozza. A tudattalan tartalmainak keresése, a végső határok újbóli szétfeszítése, valami végső igazság megtalálása a mindenek felett hajszolt cél. A sokkoló mozgáshoz Fabrice Planquette alkotott zsigerekig hatoló zenét.

Frenák Pál Társulat: Frisson
Frenák Pál Társulat: Frisson

A Budapest Táncfesztivál utolsó eseményeként április 29-én egy gálaest keretében idén is átadják a magyar táncszakma legfontosabb díjait, ahol az elismerések kiosztása mellett a szokásokhoz híven az elmúlt év díjazott művészeinek fellépésére is sor kerül. A gála fellépői lesznek a Győri Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Frenák Pál Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, az Ifjú Szívek Táncszínház - Pozsony. A sokszínű előadást Mihályi Gábor rendezi.