Fülöp, Evelin

Hova menjünk a tánc világnapján?

2012.04.27. 12:23

Programkereső

Április 29-én vasárnap tartják hazánkban is a táncművészet világnapját, amikor nem csak a közelgő nyári idő, hanem számos táncos program is csábítja az érdeklődöket.

A táncművészet világnapját a Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezésére 1982-ben ünnepelték meg először Jean G. Noverre, az egyetemes táncművészetet megújító francia balett-táncos születésnapján. A szerte a világon táncelőadásokkal ünnepelt napon a táncművészet művelőinek megbecsülésére is ráirányítják a figyelmet. Idehaza e napon ér véget az április 24-étől tartó Budapest Táncfesztivál, s akkor a Művészetek Palotájában egy reprezentatív gálaest keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége életmű- és nívódíjait, illetve a Táncművészetért díjat.

balerinák (képünk illusztráció)
balerinák (képünk illusztráció)

A leglelkesebb táncszeretők már április 27-én pénteken délután is találnak maguknak különleges programot. A Táncművészeti Főiskola korábbi hagyományaihoz híven idén, közvetlenül a tánc világnapja előtt, ismét kinyitja a kapuit az érdeklődők számára és a Nyílt Napokon szabad, amit máskor sohasem. Ki-ki bekukkanthat a balett termekbe, az órákra, a próbákra, láthatja, hogyan készülnek hivatásukra a jövő Diótörő-hercegei, Giselle-jei. Két nap alatt három előadást is megtekinthetnek az idelátogatók az intézmény ifj. Nagy Zoltán Színháztermében, ahol az évközi versenyek és kiskoncertek legsikeresebb darabjaiból láthatnak válogatást valamennyi évfolyam és művészképző szakirány hallgatóinak részvételével. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a főiskola jelmeztára is bemutatkozik. Közelről is  megtekinthetőek lesznek egyebek mellett a legkülönlegesebb és legszebb balerina fellépő ruhák, a főiskolás Diótörő előadás Kentaur tervezte jelmezei, a nemzetközi versenyeken résztvevők fellépő ruhái,  és feltárulnak a spicc cipők rejtelmei is.

A Táncművészeti Főiskola részletes programja:

április 27-én, pénteken 13.40-16.30-ig a fiatalabb (I-V. évfolyamos) balettművész növendékek óráit láthatják az érdeklődők, a főiskola szakmai termeiben. 17.00 órakor rövid bemutató előadás a házi színpadon. Részletek lesznek egyebek mellett A rosszul őrzött lány, a Csipkerózsika, a Coppelia, a Párizs lángjai, a Hattyúk tava, a Rajmonda című balettből, de bemutatkoznak a néptánc szakirány hallgatói és a modern szakirány IV. évfolyamosai is.

április 28-án, szombaton 8.00-11.00-ig a főiskola valamennyi művészképzésben részt vevő növendékének és hallgatójának óráit láthatják a szakmai termekben: balett, modern tánc, néptánc. 

10.00 és 11.45-kor rövid bemutató előadás a házi színpadon. Az első előadáson egyebek mellett részleteket láthatnak a Sylvia, a Don Quijote, a Bajadér, a Kalóz című előadásokból, valamint a házi koreográfus verseny díjazottjainak darabjaiból. A második előadás pedig nemcsak ízelítőt ad a balett irodalom klasszikusaiból, hanem a néptánc és a modern tánc szakirány hallgatóinak is bemutatkozási lehetőséget nyújt, egyebek mellett Lukács András Levél Martha Grahamnek című darabjával.

10.00     
A programokkal egyidőben a házi színpad előterében mutatkozik be a főiskola jelmeztára.

Magyar graffiti - Bartók Kamaraszínház
Magyar graffiti - Bartók Kamaraszínház

A Bartók Kamaraszínház április 27-én 15 és 17 óra között a Magyar graffiti című táncelőadás ingyenes próbájára várja az érdeklődöket, ahol a nézők betekintés nyerhetnek egy készülő produkció alkotófolyamatába. A próba alatt az érdeklődők 20%-os kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a május 5-ei és 23-ai előadásra, továbbá mindenkit vendégül látnak egy kis frissítővel és egy kis harapnivalóval. A Magyar graffiti című előadás műfaji megjelölése táncrajz. Vajon mitől válik egy falfirka történetesen magyarrá? Juhász Zsolt rendező-koreográfus koncepciója szerint a falfirkának, graffitinek, van egy ránk jellemző „nemzeti karaktere". Maga a jelenség persze multikulturális, a globalizációnak köszönhető, amely napjainkban már világjárvánnyá nőtte ki magát. Tiltakozhatunk ellene tiltással, büntetéssel, de végérvényesen megszüntetni nem lehet. Komolyan kell vennünk, hiszen hat ránk, hozzánk nőtt, beitta magát az esztétikai tudatunkba, a valóság-érzékelésünkbe. A Harangozó- díjas rendező szerint korunkban a népművészet egy sajátos válfaját képezi, a magyar sajátossága pedig éppen az, hogy együtt él a népi kultúra más formáival. Az előadás reflektálni kíván a korunkat nagyon is meghatározó problémákra olyan kérdések mentén, mint például képesek vagyunk-e ellenállni a kiüresedésnek, a globális tendenciáknak? Művészet-iparunk képes-e még értékek őrzésére, teremtő alkotásokra? A graffiti napjainkban az önkifejezés egyik sajátos formája, kifejezi az ember végtelen szabadságvágyát, hiszen éppen tiltása végett válik érdekessé „alkotóik" számára. Az előadás az ember szabadság iránti vágyát, a korlátok feloldásának igényét fogalmazza meg.

A 2010-es és a 2011-es nagysikerű, mindkét évben több mint 500 főt vonzó Tánc Világnapi Maratont ismét megrendezik a Merlinben és az Akvárium Klubban. Az előző két év szellemiségének folytatásaként számos táncműfaj mutatkozik be egy nap alatt, egy helyszínen, mintegy ízelítőt adva ezzel a hazai táncélet jelenéből. 2010-ben a finn Tommi Kitti & Com, míg 2011-ben a norvég Elle Sofe Henriksen nevű formáció lépett színpadra. Az együttműködő hazai fellépők mellett egy külföldi vendégjáték mutatkozik be 2012-ben is. A meghívott külföldi vendég idén Mart Kangro, aki az Észt Intézet támogatásával mutatja be a START. Based on a true story c. előadását. Az előadás egy 10 éves sikeres darab, melyet 2011-ben a nemzetközi Tallinni POT fesztiválon, utána pedig ősszel New Yorkban mutatták be ismét. A koreográfus ezen kívül egy rövid performansszal is készül a rendezvény alkalmából, melyet az Akvárium Klub előtt mutat be. Ezzel a performansszal nyitják szombat éjjel a programot, majd vasárnap délelőtt ugyanezen a helyszínen szabadtéri táncoktatással folytatódik a maraton. 15.15-kor egy látványos átvonulás köti össze a két helyszínt, 16.00-tól a MERLiN Színházban folytatódik a program: több mint húsz előadással és performansszal, az előtérben Dusa Gábor és a Teátrumfotó kiállításával.  Erre a napra a színház udvara kizöldül és piknik hangulat fogadja az érkezőket, a gyerekek számára pedig foglalkozást tartunk.

Zadam Társulat: Sol, Profil
Zadam Társulat: Sol, Profil

Fellépők és közreműködők:

Akvárium Klub

00:00 Mart Kangro szólóperformansza

00:15 Nyitóperformansz

12:30-13:00 Martenica Táncegyüttes: Sumen környéki táncok

13:00-15:00 Oktogon Tánc Centrum (táncórák és bemutatók)

15:15 Átvonulás a Magyar Mozdulatkórus vezetésével

Merlin Színházterem

16:00

Balogh Katesz Roma Dance Group: Nagyecsedi cigány táncok

Zadam Társulat: SOL°

Balázs Győző Református Líceum S.P.I.C. növendékei: Hajnalvárás

17:00

ifj. Zsuráfszki Zoltán: Kreatív KríziSom

Sivasakti Kalánanda Táncszínház - Somi Panni Társulata: TálaMantra

18:00

Gera Anita

Pataky Klári Társulat: Pillangó ballada

Miskolc Nemzeti Színház Tánctagozat: Adicto

19:00

Andaxínház: Rejtőzködők

Tünet Együttes: Voks

Grecsó Zoltán: A magyar Ugaron

Artus - Goda Gábor Társulata

20:30 Mart Kangro (EST): START. Based on a True Story

21:30

Zéró Balett: A hang közepe

Fehér Ferenc: EXIT ROOM

Duda Éva Társulat: After

22:30

PR-Evolution Dance Company: Héjanász

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata: Eszter

Batarita Társulat: Mandulaág

23:30

Gangaray Dance Company

Gergye Krisztián Társulata: Trilógia Maraton

Közép-Európa Táncszínház: Filter

Merlin Klub

10:30-14:00 FÜGGETLEN ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZÖVETSÉG KONFERENCIÁJA

16:45 Emődi Lilla és Csuzi Márton: Schumann Café

17:30 Café de la Danse

20:00 Willany Leó Improvizációs Műhely

21:20 FlamenCorazónArte Táncszínház - Lippai Andrea: FlamenCorazon

22:15 Egyed Bea és Újvári Milán

00.30 Afterparty

Rövidhullám - MU Színház
Rövidhullám - MU Színház

A MU Színházban a tánc világnapja alkalmából április 29-én 20 órától a Parallel Alapítvány egyedülálló tánc programmal jelentkezik 2012. áprilisában. A hazai kortárstánc legizgalmasabb alkotóit hívja meg egy egynapos kirándulásra az improvizáció világába, ahol szigorú forgatókönyv mentén zajlanak majd az események. Az improvizáció az a műfaj, ahol leginkább megjelenik az alkotóra, előadóra jellemző gondolat- és mozgásvilág, ahol minden „bemenetnek" számos „kimenete" lehetséges, ahol a döntés mindig azonnali, ahol létjogosultsága van a kockázatnak, és ahol vállalható a kudarc is. A Rövidhullám első napján nyolc alkotó tesz kísérletet arra, hogy próbára tegye magát és beleugorjon az ismeretlenbe. A koreográfusok (akár csak a nézők) az előadás napján reggel tíz órakor ismerik meg az aznapi témát és pontosan tíz óra áll rendelkezésükre, hogy kidolgozzanak egy ötperces improvizációs struktúrát. Egy rövid színpadbejáráson túl 30 percnyi próbalehetőség áll mindenkinek a rendelkezésére a téma színpadi kidolgozására, továbbgondolására. Az alkotók ez után a város valamelyik próbatermében, vagy akár egy kávézóban is folytathatják a munkát. A nézők az etűdöket sorsolás útján meghatározott sorrendben láthatják az este folyamán, ahol csak egy dologban lehetünk biztosak: a közös kiindulópontban. Amit látni fogunk, az meglepetés lesz a néző és talán az alkotó számára is. Az este végén pedig szavazhatunk a nekünk legjobban tetsző alkotásra. Résztvevők és előadáók lesznek: Batarita, Gál Eszter, Ladjánszki Márta, Lengyel Katalin, Maday Tímea, Pálosi István, Vass Imre, Zambrzyczki Ádám.

A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége már hosszú évek óta gálaestet rendez a Művészetek Palotájában a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében adják át a Szövetség szakmai díjait: az életmű-díjakat, az évad legjobb férfi-női táncosainak díjait, a legjobb alkotó díját, a legjobb végzős növendékek díjait, az oktatásért és a tudományos munkáért járó díjakat, valamint a Táncművészetért díjakat. Ugyancsak ezen az estén kerül sor a Fülöp Viktor-ösztöndíjak, valamint az Imre Zoltán-díj átadására. A gálaest alkalmából a 2011-ben díjazott művészek és alkotók produkcióiból láthatunk reprezentatív válogatást.