Konrád

Budapesti Lisztmánia

2012.05.05. 14:49

Programkereső

A Nemzeti Táncszínházban mutatja be új produkcióját a Pécsi Balett május 11-én.

Zachár Loránd Lisztmánia című koreográfiáját március végén mutatta be a Pécsi Balett a Pécsi Nemzeti Színházban. Az egyedi táncnyelvű, kifejezetten szórakoztató és esztétikailag gyönyörködtető produkciót a budapesti közönség Vincze Balázs sajátos tematikájú, különleges képi világú Bolerójával kiegészülve május 11-én láthatja a Nemzeti Táncszínházban. Mindkét produkció jelmezeit és díszletét Kiss Julcsi jegyzi. 

Zachár Loránd: Lisztmánia
Zachár Loránd: Lisztmánia

A Lisztmánia egy különös világot tár elénk, melynek első helyszíne a képzelet világa, egy felhők közötti angyali lét, ahonnan az elismert művész, a körülrajongott zenei géniusz leszáll egy számára eddig ismeretlen térbe. Az alkotó Liszt Ference a mi mai világunkba csöppen, ahol egy celeb megelőzheti a saját helyén csodált, bálványozott zeneszerzőt. Merkantilista szemléletű, értékválságos századunkban komikusan botladozó főhősünket, művészetét az emberek nem értik, nem becsülik. A korában "szupersztár" Liszt értetlenül csetlik-botlik a számára ismeretlen, a néző számára rendkívül humoros helyzetekben. Végül - mint valódi életében többször is - megtalálja párját, akivel talán képes eltájékozódni a 21. század médiacentrikus, zegzugos útvesztőiben.

"A Bolero zenéje bennem mindig a születés és elmúlás, a kezdet és a vég impresszióit ébresztette. Az, hogy halkan kezdődik a zene, nő, dagad, kiteljesedik és a vége olyan, mint az ősrobbanás, számomra olyan, mint valamilyen életút. Az általam látott előadások csaknem mindegyike a szerelemmel, a férfi-női viszonnyal, szexualitással kapcsolta össze a zenét, az én elképzelésem teljesen más. Úgy vizuálisan, mint mozgásban más rendszer szerint építem fel az előadást, amelynek középpontjában Animus-Anima áll, körülötte nehezen definiálható alakok - ezt lányok táncolják, de szinte nemtelenek, semlegesek. Animus-Anima irányítja a dolgokat, a természet egész működését, olyan, mint a hurrikán, ő jelképezi azt a többre törő akaratot, amelyet mindig visszahúznak a középszerbe, hiába küzd ellene..." - vall a koreográfiáról a koreográfus, Vincze Balázs.