Fábián, Sebestyén

Sztepptánc világnap a Budapest Bábszínházban

2012.05.11. 17:45

Programkereső

Május 12-én a hetedik Országos Sztepptánc Fesztivál során a látogatók csoportos és szóló előadások révén nyerhetnek bepillantást az amerikai sztepptánc műfajába. Archív felvételeken keresztül pedig érdekességeket tudhatnak meg a hatvan évvel ezelőtt született Ének az esőben című legendás sztepptáncos filmről.

"A fesztivál hagyományaihoz igazodva idén is arra törekedtünk, hogy fellépési lehetőséget biztosítsunk mindenkinek, aki amerikai sztepptánccal foglalkozik hazánkban. A rendezvény során többségében amatőr táncosok lépnek színpadra, de a fellépők között vannak profi táncosok és oktatók is. Idén elsősorban a fővárosi tánciskolákból és Debrecenből érkeznek csoportok a fesztiválra" - mondta el Hengl Kriszta, a 2006-ban indított fesztivál egyik szervezője. A délután négy órától kezdődő program során a közönség nem csupán a sztepp klasszikus, formabontó és kísérletező stílusaiból merítő produkciókból válogathat, hanem a stílusközeli - szving, balboa és charleston - táncokból is kap ízelítőt. A fesztivál hagyományaihoz híven idén is lesz más műfajból érkező meglepetés produkció, amely a szervezők ígérete szerint érdekes és izgalmas kiegészítője lesz a fesztiválnak.

Gene Kelly
Gene Kelly

A szteppcipő alapvetően ritmushangszer, vagyis a ritmikával játszanak a táncosok, és színpadi produkció lévén ezt gyakran zenei aláfestéssel teszik még izgalmasabbá - magyarázta a szervező, hozzátéve, hogy szombaton mások mellett Stocker Carmen junior sztepptánc Európa- és világbajnok, valamint Pirovits Árpád, 2009-es világbajnok fogják megszólaltatni cipőiket a színpadon. A rendezvény minden évben különleges archív felvételekkel várja a látogatókat. Idén a hatvan évvel ezelőtt született Ének az esőben című legendás sztepptáncfilmről, valamint főszereplőjéről, Gene Kellyről tudhat meg érdekességeket a közönség. A sztepptánc produkciók egyike pedig modern elemekkel fűszerezett koreográfiával fog tisztelegni a filmklasszikus előtt - mondta Hengl Kriszta.

A fesztivál eddigi története során a szervezők mindvégig fontosnak tartották, hogy megismertessék az érdeklődőket a méltán nagy népszerűségnek örvendő ír sztepptánc és az amerikai sztepptánc közötti különbségekkel. A múlt rendszerben jelentősen megnehezítették a sztepptánc állami iskolákban való oktatását, mert a nyugati ideológia közvetítőjének tartották. Voltak, akik tanítottak, de nekik sem volt igazán lehetőségük arra, hogy rendszeres képzést folytató műhelyt vagy iskolát hagyományozzanak egy-két tanítványukra: így sok év munkájára volt szükség ahhoz, hogy ma ismét beszélhessünk a műfajról. Mindezek jegyében születtek meg a fesztiválon eddig bemutatott archív összeállítások is. Ezekben a látogatók megismerhették az amerikai sztepptánc történetét, híres gyermekművészeit (Shirley Temple, Sammy Davis Junior), a hazai sztepptáncra nagy hatással lévő táncosokat (Tommy Sutton, Chetser Whitmore), a híres női sztepptáncosokat, és azokat a neves színészeket, valamint énekeseket, akik bár kiválóan szteppelnek, de nem erről az oldalukról váltak ismertté (Steve Martin és Michael Jackson). A fesztivál a műfajalapító Bill "Bojangles" Robinson születésnapjához, május 25-éhez kötődő sztepptánc világnapja alkalmából tiszteleg a műfaj legendás alakjai és modern követői előtt.