Konrád

Instant online tánctudás

2012.05.15. 10:17

Programkereső

Avagy hogyan tanuljunk meg gyorsan az internetről táncolni? Az alábbi VIDEÓk nemcsak tippeket adnak, hogy melyik műfaj állhat hozzánk legközelebb, hanem lépésről lépésre mutatják meg, hogyan kell elkezdeni a balettet, néptáncot vagy épp a hip-hopot, krumpot.

A British Council filmarchívumában található Steps of the ballet című archív videó egy klasszikus balett létrehozásával foglalkozik az első lépésektől kezdve. A klasszikus balett-technika, ami az udvari táncokból alakult ki, számos nagyszerű balettmester és balett-táncos művészi és alkotó munkája által csiszolódott jelenlegi formájává. A balett gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, különféle változatait a kultúra történetének valamennyi korszakában megtaláljuk. Szűkebb értelemben véve a balett a 16. századtól kezdődően Itáliában és Franciaországban kialakult dramatizált táncot jelenti. Az 1948-ban készült filmben a legalapvetőbb pozíciókat, mozdulatokat és lépéseket mutatják be, melyet a híres ausztrál táncos-koreográfus Robert Helpmann magyaráz el részletesen. A videó második felében a korábban megismert technikákat láthatjuk gyakorlatban megvalósulni egy balettelőadás keretében.

A klasszikus táncoktól erősen eltérő mozgású és gondolkodású hip-hop táncstílus(ok)hoz kapcsolódóan is végtelen számú oktatóvideót találhatunk a különböző videómegosztókon. A hip-hop elsősorban egy szubkultúra, mivel saját zenei stílusa van, ami az MCing/emszízés (ütemre szövegelés), rappelés és a DJing/Scratch (lemez-karcolás), van saját tánckultúrája is, ami a break, rajz/festői stílusa a graffiti, valamint rengeteg sport, ami még hozzá köthető, pl a kosárlabda és a streetball. A hip-hop alkotások témája, hangulata, a műfaj bármelyik területén laza, határozott, agresszív, néhol bolondos. Ez arra vezethető vissza hogy a stílus Amerikából származik, főleg azokból az időkből, amikor az afroamerikaiakat elnyomták. A Bronxból indult hip-hop elsajátításához a kezdőtől a haladón át a legprofibb utcai táncmozgásig minden a rendelkezésünkre áll, ha mi is olyan mozgáskultúrával szeretnénk rendelkezni, mint a külföldi zenecsatornákon látható sztárok táncosai.

A manapság annyira népszerű "krumping" táncstílus alapjait is elsajátíthatjuk az internetről akár magyar, akár amerikai "őshonos" oktatók videóin keresztül. A krumping egy városi, afroamerikai street dance forma, ami Közép- és Dél Los Angeles utcáiról indult kb. 2001-2002 körül. Szabadság, beszédesség és igazán energetikus mozdulatok jellemzik. A hip hop tánckultúra mellett jelentős részét teszik ki más technikák, mint például: break, lockin, popping és freestyle. Ez a táncstílus egyfajta feszültség, agresszió és frusztráció békés, erőszakmentes úton történő levezetéseként alakult ki. Az erőszakos gengszter tevékenység általános és megszokott volt Közép- és Dél Los Angelesben, így a krumping az ellenállásban fejlődött ki, ezért olyan, mint az utcai erőszak.

A krumping Tight Eyez, Big Mijo és J-Smoove nevéhez köthető, habár a krumperek egy rokon táncformát, a clowing-ot szintén elfogadják, mint eredetük egy kiindulási pontját. A clowing egy másik formája a hip hop-nak, amit 'Tommy a Bohóc' (Thomas Johnson) talált ki 1992-ben. A kettő a forma és az eredet által összefügg, megosztva ugyanazt az alapsebességet és egy hasonló mozgásmintát, ami magában foglalja a gyors ritmusú fel és le mozgást, kar-lengetést, kar-dobást, fogásokat, dobbantásokat és siklásokat valamint a gerinc szaggatott megfeszítését és a mellkas kitolása, közismertebb nevén „mellkas dobás". Ahogy mások ezen a területen felvették a clowing mozgást, a stílus átment valami őrültebbe és hevesebbe. Johnson kitalálta, hogy magasabb célt ad a táncstílusnak, amit alkotott. Megnyitotta a Tommy a Bohóc Akadémiát, egy társalgót, ahol a gyerekek tudtak tanulni és táncolni iskola után és megalkotta a 'battlezone' tánc ötletét, előtérbe helyezve egy táncversenyt, amely gyakran „krumpers vs clowns"-ként volt meghirdetve.

Azoknak a táncolni vágyó érdeklődőknek, akiket nem annyira a modern táncok, mint inkább a hazai néptánc alapjai mozgatnak meg, azoknak a Bihari János Táncegyüttes kínál nyártól online tanulási lehetsőéget. A Bihari János Művészeti Iskola 2011. szeptemberében kezdte el Néptánc a közösség formálás és a kultúra ápolás eszköze című projektjének megvalósítását, melynek keretében oktatói néptáncra és néprajzi ismeretekre tanítanak VII. kerületi és szentendrei iskolásokat és óvodásokat. Az oktatósorozat készítésével a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok számára könnyebbé válik a gyerekek néptáncra való tanítása az ország bármely területén. A projekt részeként Budapest VII. kerületében a Baross Gábor Általános Iskolában, az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola két székhelyén és a Bóbita óvodában, valamint a szentendrei Izbégi Általános Iskolában indítottak néptánc szakkört, ahol képzett oktatók tanítják kultúránkat az érdeklődő gyerekeknek. A néptánc oktatás mellett elméleti órákon jeles napjainkról, szokásainkról, viseleteinkről, s zenénkről is ismereteket szerezhetnek a szakkör látogatói. A programban résztvevő iskolák pedagógusai számára módszertani gyakorlati oktatás folyik félévente 4 alkalommal, hogy a későbbiekben könnyebben tudják tovább vinni a néptánc szakkört. A projekt keretében a táncok tanításáról videó filmek készülnek, melyek felkerülnek a projekt önálló honlapjára (www.folkpart.hu) kerülnek fel 2012. júniusában. Az itt megtalálható felvételek bárki számára elérhetőek lesznek, segédanyagként használhatóak pedagógusok, néptánc oktatók számára. A sorozat olyan pedagógusoknak szól, akik többet szeretnének megtudni a Kárpát-medence táncairól, illetve azok oktatásának tematikájáról. Az órákat elismert néptánc pedagógusok (Appelshoffer János, Végső Miklós, Lengyel Szabolcs) tartják, élő zenei kísérettel. Az oktató DVD-k módszertani anyagokból és óravázlatokból állnak. A módszertani anyagok 45 percesek és többek között a rábaközi, sárközi, Dél-alföldi, szatmári, szilágysági, mezőségi, széki néptáncok rejtelmeibe vezetnek be minket.