Konrád

Koreográfus svájci fizikusok körében

2012.05.15. 20:04

Programkereső

Neves svájci koreográfus, Gilles Jobin lesz három hónapon át az Európai Nukleáris Kutató Szervezet (CERN) művészvendége, aki a táncon keresztül kutatja majd a test és elme kapcsolatát.
Gilles Jobin koreográfus
Gilles Jobin koreográfus

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet 2011-ben indította művészeti programját, a projekt révén olyan alkotások létrejöttét szeretnék ösztönözni, amelyek a CERN-ben folyó részecskefizikai kutatásokhoz kapcsolódnak. A programot a CERN öttagú kulturális tanácsa irányítja, amelyben többek között részt vesz egy francia operaigazgató, egy svájci múzeum vezetője, valamint a CERN egyik tudósa, aki az antianyagot kutatja. A testület évente két projektet javasol támogatásra. Szeptemberben hirdették meg a tudományt és a művészetet "ütköztető  Collide@CERN Artist Residency versenyek hároméves sorozatát, a megmérettetések győztesei három hónapot tölthetnek a CERN-ben. A versenyeket olyan művészek patronálják, mint Jacques Herzog svájci építész, Andreas Gursky német vizuális művész, Mariko Mori japán videoművész, Frans Lanting holland fotós, Brian Eno brit zenész and Antony Gormley brit szobrász. Gilles Jobin márciusban nyerte meg a versenyt projektjével, amely a táncon keresztül kívánja bemutatni az elme és a test közötti kapcsolatot a világ legnagyobb részecskegyorsítójában. 

"Rendkívüli intellektuális kihívást jelent, hogy épp szülővárosomban kerülhetek közvetlen kapcsolatba a világ legnagyobb tudományos kísérletével. A koreográfust és a tudóst munkája iránti szenvedélye rokonítja. Nekünk a térrel és az idővel van dolgunk, a fizikus is a térben zajló mozgást kutatja, csak szubatomi szinten" - hangsúlyozta Gilles Jobin. A svájci koreográfus Joao Pequenao portugál  multimédia-producerrel, vizualizációs szakemberrel és fizikussal jegyzi a projektet. Elképzeléseikből május 23-án adnak ízelítőt, a bemutatót a tánc és a részecskék mozgása közötti kapcsolat ihlette. "Nagyon érdekesnek ígérkezik végigkövetni, hogy Gilles Jobin miként fedezi fel a részecskefizikát a mozgáson, a táncon keresztül" - hangsúlyozta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.