Emma

Ifjú prímabalerina átigazol

2012.06.02. 10:06

Programkereső

Jelenleg az egyik legfiatalabb prímabalerinának számító orosz Polina Szemjonova úgy döntött, hogy ősztől az American Ballet Theatre-nél folytatja karrierjét.

Az ABT-nél most még csak vendégművészként táncoló Szemjonova szeptemberben mint vezető táncos csatlakozik a csapathoz - jelentette be a hírt Kevin McKenzie, az American Ballet Theater művészeti vezetője. Szemjonova, aki eddig a Berlin State Ballet-nál táncolt, 2011-ben lépett fel először az amerikai társulattal. A következő New York-i évadban, beleértve a nemzetközi turnékat is, a társulattal lép már színpadra a 27 éves Semionova, aki majd olyan előadásokban mutatja meg tudását az amerikai közönségnek a Metropolitan Operában, mint a Bajadér, az Apollo és a Hattyúk tava.

Polina Szemjonova 1984-ben született Moszkvában, aki jelenleg a Berlini Állami Operaház prímabalerinája. Moszkvában a Bolsoj Balett Iskola növendékeként számos díjat nyert a legnívósabb balettversenyeken. Aranyérmet kapott a Moszkvai Nemzetközi Balettversenyen 2001-ben, első helyen végzett a Vaganova-Prix Balettversenyen Szentpéterváron 2002-ben és Junior Díjat a Nagoya Nemzetközi Balettversenyen 2002-ben, Japánban. Miután 2002-ben befejezte tanulmányait, Vlagyimir Malakov balett-táncos meghívására Szemjonova a Berlini Állami Operaháznál vállalt szerepet, mint prímabalerina.

Így tizennyolc éves korában ő lett az operaház történetének legfiatalabb prímabalerinája. Japánban Malakov partnereként lépett fel, ami az Operaházhoz való meghívásának oka is volt egyben. Főszerepet kapott a Diótörőben és a Bajadérban már az első évadban. Ezt Tatjána szerepe követte az Anyeginben, ami a kedvence lett. Polina tizenkilenc évesen, 2003-ban az Angol Nemzeti Balettel lépett fel a Hattyúk tavában, ezzel dicsérő visszhangot váltva ki az angol kritikusokból. Következő évben a Kaliforniai Balett-Társulattal szerepelt a Csipkerózsikában, ismét elbűvölve a kritikusokat, annak ellenére, hogy a teljes darabot kiábrándítónak titulálták. Miután Herbert Grönemeyer zenés klipjében, a Letzter Tag-ban is szerepelt, Polina Szemjonova a szélesebb közönség előtt is ismertebbé vált. Rajongói oldalán a Facebookon több mint 163.000 követője van.

Polina Semionova - American Ballet Theater
Polina Semionova - American Ballet Theater