Béla

Ifjú táncosok vizsgáznak az Operában

2012.06.28. 11:24

Programkereső

Magyarországi bemutatóval és Kenneth MacMillan Concertójával vizsgázik a Magyar Állami Operaház színpadán június 30-án a Magyar Táncművészeti Főiskola idei végzős klasszikus balett évfolyama.

Leo Mujic Ahonnan az álom jön című, Monteverdi, Vitali és Andreis zenéjére készült darabja magyar bemutató - közölte a főiskola sajtómunkatársa. A belgrádi születésű, nemzetközileg jegyzett táncművész-koreográfus nem ismeretlen a hazai balettszínpadokon, több darabját már bemutatták Magyarországon, például a Change Backet 2010-ben a Pécsi Balett előadásában. Mujic szólistaként a világ minden táján számos neves koreográfussal dolgozott együtt, művei pedig a kortárs balett figyelemre méltó alkotásai. Kenneth MacMillan világhírű skót koreográfus Frederick Ashtont követte a londoni Royal Ballet igazgatói székében. Sosztakovics zenéjére három tételben alkotta meg a Concertót, amely az idei vizsgakoncert teljes első részét kitölti. 

Leo Mujic koreográfus
Leo Mujic koreográfus

A neoklasszikus darab nagy technikai felkészültséget igényel a hallgatóktól, amelyhez sokoldalú segítséget nyújtott a betanításban szerepet vállaló Julie Lincoln, a MacMillan művészeti hagyaték gondozója. A vizsgaelőadás a fiatal táncosok technikai felkészültségén túl művészi sokoldalúságukat is bemutatja: azt, hogy a klasszikus és neoklasszikus koreográfiákat táncolva hogyan teszik élővé az évszázados értékeket, valamint azt, hogy a klasszikus balett formanyelvéből építkező mai alkotók darabjait milyen módon tolmácsolják a közönségnek, sőt azt is, hogy egy-egy koreográfus nekik készült vadonatúj alkotásait miképpen tudják szinte az alkotás pillanatában a színpadra állítani. A vizsgakoncertet záró modern blokkban Mujic munkája előtt a legsikeresebb klasszikus repertoárdarabok kerülnek színre: például Ashton A rosszul őrzött lány, Pártay Lilla Anna Karenina, Vaganova Esmeralda, Petipa A hattyúk tava című balettjének részletei. A klasszikus balett szakirány 17 végzőse közül már most, a színpadi vizsgák előtt 15-nek biztos szerződése van. Elsősorban a hazai nagy együttesek jelezték érdeklődésüket irántuk, ketten pedig a bécsi operaház balettkarába kerülnek.