József, Bánk

Maraton Új-Zélandig

2012.08.05. 08:41

Programkereső

A kortárs színház mellől a tánc sem maradhat el idén a Szigetről, s ezúttal nem a Nagyszínpad előtti tombolásra kell gondolni.

Ismert hazai alkotók és itthon most először fellépő új-zélandi tánctársulat látogat majd el a Porondszínház színpadára. A hazai kortárs táncélet egyik legfontosabb alkotója, Gergye Krisztián Társulata a 2011-es évben ünnepelte létezésének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból az évad egészén átívelő viktimológia performanszsorozatot indított Trilógia Maraton címmel. Az első, A feltépett múlt című trilógia összegzésére 2011 novemberében került sor a MU Színházban. Az egyszeri és megismételhetetlen, helyspecifikus performanszok után a hagyományos színházi térben megszületett összegzés, az ember személyes és történelmi múltjának analógiáival, a személyes gyökerek kutatásával a múlttal való szembenézés lehetőségeit keresi.

Szó szerint a világ (másik) végéről látogat el hozzánk az új-zélandi Spinning Sun társulata, akil Shine Lady című előadásukban az emberi élet ciklusait vizsgálják különböző női istenségeken keresztül. A meglepetésekkel, humorral és költőiséggel telt előadás bármilyen korosztály számára élvezhető. A kortárstánc-trió gazdag képi világa, a Mike Petre által tervezett, belülről megvilágított fadobozokból álló díszlet varázslatos élményt nyújt. Az előadás zenei világa egy bizarr utazásra visz minket Bachtól, PJ Harvey-n és a tizenöt éves új-zélandi gyerekekből álló Bandicooton át a cigányzenéig. Végül látogassunk el a Hodworks Lábán-díjas előadására, a Basse danse-ra is, mely külföldön is nagy sikereket ér el. A basse danse egyszerre jelenti a 15. század legelterjedtebb táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. A Basse danse koreográfiai rendezőelve a megkomponált kiszámíthatatlanság, a szigorúan strukturált improvizáció. A fizikalitásból kiinduló mozgásrendszer befolyásolja a tudatállapotot, ami óhatatlanul visszahat a mozgásra, ezzel végtelenítve a koreográfiát. E dús és dinamikus mozgáshoz alkalmazkodik a zene, amelynek struktúráját ezúttal a tánc szabja meg.

Basse danse
Basse danse