Emőke

Hodworks olasz táncfesztiválon

2012.08.06. 16:03

Programkereső

A Hodworks Basse danse című produkcióját az idei év 20 legkiemelkedőbb kortárstánc előadása közé választotta az Aerowaves hálózat.

Tavaly az Aerowavesnek köszönhetően a Bloom! társulat City-je és Fehér Ferenc Tao Te c. előadásai körbeturnézták Európát és az USA-t. Most Hód Adrienn Basse danse előadásával folytatódik a sikersorozat. Idén ugyanis ez az előadás képviseli hazánkat az Aerowaves Spring Forward fesztiválon, Olaszországban.

A Basse danse a szabad improvizációs mozgás és zene újszerű kapcsolatából született.  A dús és dinamikus mozgást aláfestő zene kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a zene mind szerkezetében, mind az építkezésében összhangban legyen a mozgással. A basse danse egyszerre jelenti a XV. század legelterjedtebb táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. Ahogy a zene, úgy építkezik a mozgás is: az egzaltált szólókból közösség fejlődik, a szimultán mozdulatok szinkronná válnak, a mozgás szétbomlott elemei új formákat alkotnak.

Basse danse - Hodworks
Basse danse - Hodworks

Magának a Basse danse előadásnak az improvizációs „testnyelvét" egy négyhónapos berlini szakmai gyakorlat során dolgozta ki közösen a társulat. John Ashford, a londoni Place Theatre korábbi vezetője és a nemzetközi Aerowaves hálózat alapító atyja és igazgatója, találóan „koncentrált figyelemelterelés"-ként írta le a koreográfia alapelvét, hiszen a táncosok éber jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy minél izgalmasabb, érdekesebb irányokba tereljék egymást. Ez az improvizációs „testnyelv" itthon is nagy siker - a darab minden előadáskor telt ház előtt ment a MU Színházban -, ráadásul a Basse danse című darabot idén Lábán-díjjal jutalmazta a független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló kuratórium.