Beáta, Izolda, Lea

Indiai kathak tánccsoport turnézik hazánkban

2012.08.17. 08:09

Programkereső

Hat, egy-egy természeti erőt képviselő védikus istennőt mutat be Sharmistha Mukherjee világhírű kathak táncosnő, az új indiai elnök lánya és csoportja A nő - Indiai istennők meséi című előadásában péntektől hétfőig négy magyar városban.

A nő - Sharmistha Mukherjee kathak tánccsoportja
A nő - Sharmistha Mukherjee kathak tánccsoportja

A nő című táncelőadás középpontjában hat, eddig háttérbe szorított védikus istennő áll: Adití (az anyaistennő), Vács (a beszéd istennője), Bhúmi (a földanya), Aranjáni (az erdő istennője), Rátrí (az éjszaka istennője) és Usasz (a hajnal istennője). A kathak tánc évszázados történetmesélő táncforma, eredetileg indiai templomi tánc volt, amely a mély odaadás, valamint a boldogság forrása és annak megnyilvánulása. Sarmista Mukherdzsi legújabb koreográfiája az univerzum misztikus és hatalmas női lét ereje előtt tiszteleg. Az egyik legkorábbi ismert indiai irodalmi alkotásban a Rig Védában (i.e. 1700-1100) már vannak utalások különböző istennőkre. 

Sharmistha Mukherjee
Sharmistha Mukherjee

Sarmista Mukherdzsi India egyik legismertebb kathak táncosa. Családja elkötelezett a művészet és a politika iránt. Édesanyja, Szúvra Mukherdzsi híres énekesnő, édesapját, Pranáb Mukherdzsi pedig júliusban választották meg India elnökévé. A művésznő stílusát a természetesség, a spontaneitás és a féktelen életöröm jellemzi. Szenvedélyes koreográfus, aki sok darabot alkotott és mutatott be Indiában valamint a világ több országában. Jellemző munkásságára, hogy mindig próbál a hagyományos kathak stílus határain túlnyúlni. A Johann Sebastian Bach klasszikus zenéjére alkotott koreográfiáját óriási siker kísérte Európában. Kísérletező előadásain gyakran használja a multimédia eszközeit. A bemutatót augusztus 17-én a kaposvári Nyári Egyetemen, 18-án Százhalombattán a Summerfesten, Budapesten pedig 19-én a Mesterségek Ünnepén, végül a debreceni Virágkarneválon 20-án láthatja a magyar közönség.

A nő - Sharmistha Mukherjee kathak tánccsoportja
A nő - Sharmistha Mukherjee kathak tánccsoportja