Klaudia

Ünnepeljen augusztus 20-án a Honvéd Együttessel!

2012.08.18. 20:20

Programkereső

Az augusztus 20-án Parlament előtt zajló ünnepség táncelőadásának megrendezésére Zsuráfszky Zoltán koreográfust kérték fel.

A Honvéd Együttes művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Harangozó-díjas, kiváló és érdemes művész azt a megtisztelő felkérést kapta, hogy a 2012. augusztus 20-i, Parlament előtt zajló állami ünnepségen Selmeczi György zeneszerző Millenniumi óda című zeneművére készítsen látványos tánckompozíciót, közel kétszáz gyermek részvételével. Délelőtt, az ünnepélyes tisztavatáson, közreműködik a Honvéd Férfikar.

Honvéd Férfikar
Honvéd Férfikar

Este 19:30 órától, a 26. Mesterségek Ünnepén, a Honvéd Táncszínház háromrészes műsorában, az „Élő Martin Archívum" sorozat Gyimes, Mezőség, Kalotaszeg című előadásaiból láthat részleteket a közönség, amelyben a Honvéd Táncszínház zenekara is közreműködik. A műsor rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán így ír az „Élő Martin Archívum" sorozatról: „Műsorainkkal a nagyszerű tudós, Martin György megismételhetetlen munkássága előtt tisztelgünk, születésének 80. évfordulóján.

Honvéd Táncszínház: Gyimes
Honvéd Táncszínház: Gyimes

A Honvéd Táncszínház „Élő Martin Archívum" sorozatának előadásaiban követjük a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György (1932-1983) táncfilmezéseinek útvonalát. Ő és munkatársai, a 1960-as években több nagy horderejű táncgyűjtést szerveztek Erdélyben. Az erről készült felvételek meghatározó jelentőségűek a magyar és az egész európai néptánc-kutatás történetében is. „Élővé" tett archívumunkban a névtelen népművészettel, a személytelennek nevezett népi örökséggel szembe állítottuk az egyén fontosságát, a táncos személyiségének varázsát, aki táncán és dalain keresztül vallomást tesz saját sorsáról, a paraszti kultúra szépségéről."