József, Bánk

Táncra kelt házak

2012.08.21. 11:14

Programkereső

A prágai Táncoló házakat, vagyis Gingert és Fredet (naná, hogy Rogers és Astaire) valószínűleg sokan ismerik, szerte a világon viszont több épület is táncol, áll és mozog egyszerre.

A Maison Go magánépület Thionville-ben, Franciaországban. A házat a Périphériques építészeti iroda tervezte 2003-ban, 310 négyzetméter építési területen. Hatalmas ablakokon és egy döntött rámpán keresztül lehet belépni az összesen három emeletnyi épületbe (és akkor még nem számoltuk a parkoló beton pinceszintjét). Egy spirállépcsővel is fel van szerelve az otthon, ami a kert szintjére visz le (1,3 méter) - itt alszanak a gyerekek, szobáik praktikusan egy fürdőszoba köré épültek.

Maison go - Táncoló ház
Maison go - Táncoló ház

Amellett, hogy az amszterdami épületek közül sok háromszáz éve áll instabil terepen, száraz csatornákban a tengerszint alatt, sokat direkt dőltnek építettek meg. Ezekben az öreg épületekben a lépcsők nagyon keskenyek és lehetetlen rajtuk például bútorokat cipelni, ezért régen inkább ablakokon keresztül vitték be a nagyobb tárgyakat. Ha pedig az épület dől, kevésbé valószínű az ütközés. De sok más magyarázat is lehet, például egészen egyszerűen a házak így nagyobbnak látszanak, de lehet hallani azt is, hogy adót az alsó szint területe alapján kellett fizetni és így a felsőbb szinteket nagyobbították.

Táncoló házak - Amsterdam
Táncoló házak - Amsterdam

A lengyelországi Sopotban található Krzywy Domek, eredeti nyelven "görbített ház", egy szabálytalan alakú épület, mely 2004-ben épült. A körülbelül 4000 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot Szotyńscy & Zaleski tervezte, akit Jan Marcin Szancer lengyel illusztrátor tündérmeséi és rajzai ihlettek a ház megalkotásakor.

Krzywy Domek - Sopot - Lengyelország - Táncoló Házak
Krzywy Domek - Sopot - Lengyelország - Táncoló Házak

A már emlegetett prágai házak neveit az egyik építész, Frank Gehry találta ki, majd gyorsan vissza is vonta gondolatát - félt az amerikai hollywoodi giccs Prágába importálásától. A másik tervező Vlado Milunić volt - munkájukat 1992-ben kezdték és 1996-ban fejezték be. Vegyesen fogadták a Táncoló házakat, mert híres barokk, gótikus és szecessziós épületek között húzták fel. Az akkori cseh köztársasági elnök, Václav Havel viszont erősen támogatta a projektet.

Ginger and Fred - Táncoló házak - Prága
Ginger and Fred - Táncoló házak - Prága