Emőke

Zöld, művészet, ar(t)borétum

2012.08.22. 08:42

Programkereső

Az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál keretében egy nemzetközi rezidenciaprogram és (munka)bemutató érkezett augusztus végén Pannonhalmára. A felkészülés már zajlik: a képzőművészek, médiaművészek, táncosok, koreográfusok és színházi alkotók közös előadásait 24-én és 25-én 21:30-kor lehet megnézni - nem gyakori látványt produkálnak majd, az biztos.

Több mint húsz fiatal hazai és külföldi alkotó vette birtokba a pannonhalmi apátság arborétumát. Ahol a bencés szerzetesek igazi növényritkaságokat nevelnek évszázadok óta, ott most egy csapat tehetséges, fiatal művész alkot majd. Hogy mit? Például egy lenyűgöző installációt, amelyben az erdő zenekarrá változik és a madarak a szólisták, olyan szobrot, melyet apró papírlapok és levelek borítanak, hogy azokon üzeneteket hagyhassanak a nézők, vagy épp egy olyan előadást, melynek főszereplője Szent Márton, aki egy brit művész szerint egy valódi szuperhős. Az épített természeti környezet és az alkotók alkalmi közössége egyszerre kiindulási pont és inspiráció. A közös munka végeredményét két este szcenizált sétára fűzve lehet megnézni a fesztiválon.

ParkInProgress, Arcus Temporum Művészeti Fesztivál
ParkInProgress, Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

A résztvevő művészek saját propozíciókkal, kutatási és projekttervvel, ugyanakkor együttműködésre nyitottan érkeztek Pannonhalmára. A ParkInProgress 2010-2013 projekt fontos célja, hogy interakciót generáljon, hogy kizökkentse a résztvevőket a megszokott munkafolyamatból és megteremtse annak lehetőségét, hogy egymás munkájára és a helyszínre egyaránt reflektálva kutassanak, kísérletezzenek, alkossanak. A hároméves együttműködésen alapuló, az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló (össz)művészeti vállalkozás a francia Pépiniéres européennes pour jeunes artistes kezdeményezésére jött létre, hat európai ország (Egyesült Királyság, Franciaország, Lettország, Csehország, Magyarország és Belgium) kulturális intézményeinek részvételével.

Az utazó ParkInProgress városról városra haladva egy-egy zöldterületet (parkot, parkerdőt, arborétumot) aktivizál. Az egyes városokból a legsikerültebb projektek alkotói meghívást kapnak a következő ParkInProgress helyszínre, ahol további (pályázati úton kiválasztott) művészek csatlakoznak hozzájuk. A projekt első lépése annak a hosszú távú tervnek, amely összeköti Európa nagyvárosait és egy olyan nemzetközi közösség életre hívására törekszik, amelyben művészek és kulturális szakemberek dolgoznak együtt európai szintű előadásokon mind a földrajzi, mind a művészeti ágak közötti határokat szabadon átlépve.

ParkInProgress, Arcus Temporum Művészeti Fesztivál - fotó: Reinhold Bidner
ParkInProgress, Arcus Temporum Művészeti Fesztivál - fotó: Reinhold Bidner

A ParkInProgress itthon
A projekt Magyarországon a budapesti székhelyű Mozgó Ház Alapítvány szervezésében valósul meg, amely a fesztivál állandó partnere és előadó-művészeti programjának szervezője. Idén a ParkInProgress keretében 22 művész kap lehetőséget, hogy új fényben láttassa a monostor arborétumának egyedülálló szépségű tereit és helyszíneit. Az augusztus 16-25. között megvalósuló nemzetközi rezidencia-program résztvevői egyrészt a Saint-Cloud-i ParkInProgress legjobbnak ítélt munkáinak alkotói, másrészt nyílt pályáztatás útján, a projekt partnerek alkotta nemzetközi zsűri által kiválasztott művészek.

A ParkInProgress partnerei
Arts Council England East-Midland (Nottingham, Egyesült Királyság); Transcultures (Mons, Belgium); NOASS (Riga, Lettország); Johan Centre (Pilsen, Csehország; Mozgó Ház Alapítvány (Budapest, Magyarország); Pépinières européennes pour jeunes artistes (Saint-Cloud, Franciaország)

Résztvevő művészek az Arcus Temporum során
Reinhold Bidner (A) és Robert Praxmarer (A), Charlotte Emily (UK/D), Philippe Vaz Coatelant (F), Matt Coco (F), Klaus Fruchtnis (F), Yoko Fukushima (J/F), Hadi Juli (H) - Arany Virág (H) - Juhász András (H) és Sőrés Zsolt (H), Carl Hurtin (F), Koleszár Ferenc (H), Livescape (B) - Perrine Joveniaux, Stephane Kozik, Aurélien Giraudet, Damien Petitot and Damien Pairon, Cédric Sabato (B), Sam Spreckley (UK), Claudio Stellato (I/B), Anne-Sophie Turion (F), Vladimir Vetrovsky (CZ), Zagyvai Sári (H)