Konrád, Tivadar

Bolondokkal hajózik a Bárka

2012.10.10. 09:38

Programkereső

Több ecuadori város és Berlin után, Belgrád előtt a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál vendége lesz október 12-13-án a Bárka Színház stúdiójában Niv Sheinfeld és Oren Laor táncprodukciója, a Bolondok hajója.
Bolondok hajója -  Niv Sheinfeld, Oren Laor - Bárka Színház
Bolondok hajója - Niv Sheinfeld, Oren Laor - Bárka Színház

A két alkotó darabját tavaly egy izraeli fesztiválon nagy sikerrel mutatták be. A táncszínházi darab egyik ihletője a 15. századi német polihisztor, Sebastian Brant, aki a Bolondok hajója című írásának 113 fejezetében az emberi ostobaságokat és gyengeségeket taglalja. A kormányos és kapitány nélkül tengerről tengerre, folyóról folyóra hánykolódó lélekvesztő a kora középkortól máig visszatérő motívuma az európai kultúrkörnek irodalomban, képző- és zeneművészetben egyaránt. A gyarlóság és a szentség, az önfeláldozás és az önzés között hánykolódó emberi lélek több száz éves allegóriája a „bolondok hajója". Ki a hülye? Ők vagy mi? Ki gárgyul bele saját magába? - Ezeket a kérdéseket is felteszi az izraeli Niv Sheinfeld és Oren Laor táncprodukciója.

Három karakter: egy nő és két férfi (Sascha Engel, Anat Grigorio és Uri Shafir) teremti meg újra a kortárs tánccal és szövegekkel megbolondított produkcióban a hajót. Bár körömszakadtáig őrzik saját kis világukat, egy idő után ki kell pakolniuk batyuikból. Utasként előbb-utóbb szóba kell állniuk egymással, különben esélytelenek a túlélésre. A számos kortárs seregszemlén sikerrel szereplő előadást az ABBA, a Pet Shop Boys és Michael Jackson zenéje teszi még szórakoztatóbban elgondolkodtatóvá. A berlini előadásokat követő német kritikák kiemelik Uri Shafir virtuozitását és emlékeztetnek rá, hogy előzőleg a híres Batsheva együttesben táncolt. Szintén elismerő kritikákat kapott Anat Grigorio klasszikustánc-technikája.