Zita, Mariann

GoBe társulat Belgrádtól a Bethlen térig

2012.10.24. 14:07

Programkereső

Rendkívül sokszínű a Góbi Rita vezette GoBe Társulat őszi programja: mozgásban feldolgozott egypercesek, táncos kiállításmegnyitó, generációs táncerotika és lexikon ihlette táncenciklopédia is látható majd október-novemberben.

A táncos-koreográfus társulatvezető (Góbi Ritával nemrég készült interjúnk a linkre kattintva olvasható - a szerk.), aki hét éve a dramatikus eszközöket interaktívan használva elsősorban táncalapú színházat vezet, az 57. belgrádi nemzetközi könyvvásáron is részt vesz Örkény 100 - Egypercesek Táncban elbeszélve című darabjával október 27-én. A könyvvásáron, ahol az idén Magyarország a díszvendég, az Örkény-emlékévhez kapcsolódóan az Egyperces- és a 2x1 perces novellákat (kortárs írók egyperces parafrázisai) a társulat a tánc- és mozgásművészet nyelvén idézi. A "Hozott lisztből pogácsás performanszot vállal Góbi Rita" - mottójú előadás már nagy sikerrel szerepelt szeptember az Írók Boltjában. Október 30-án Góbi Rita a vizuális művészetekkel házasítja össze tehetségét. Az elsősorban fiatal, pályakezdő művészeket felkaroló Pepper Arts projekt kiállításmegnyitóján Fehér Adrienn képzőművész Mese címmel különös, családi fotók ihlette összeállításának bemutatóján Takács Eszter énekes-dalszerző énekel és Góbi Rita táncol. A kiállítást Bächer Iván író nyitja meg.

A MU Színház november 2-án ismét látható a GoBe produkciója, a Vadulva - generációs táncerotika. Ez a rendkívül különös, ugyanakkor misztikus táncest korábban már több ízben sikerrel szerepelt a MU Színházban, nem véletlenül. A zenét, táncot, a mély pszichológiát és erotikát szervesen ötvöző előadás nemcsak élénk befogadói attitűdöt igényel, de rendkívül látványos és mozgalmas is, a végén pedig egy vörös bőrruhás bombázó táncol vagy negyed órán keresztül a közönség feje fölött, illetve szeme előtt egy kötélen, tulajdonképp egyfajta lokálbeli rúdtáncot előadva. Az előadás teljes címe Deus ex machina - Vadulva, alcíme a generációs táncerotika.

Vadulva - GoBe Társulat
Vadulva - GoBe Társulat

Végül november 18-án egy szintén irodalmi ihletésű produkció következik a Bethlen Téri Színházban Tolnai Tánclexikon - Az eszéki zsiráf címmel. A darab alapkoncepciója, hogy Tolnai Ottó művére épülve a különböző témákat a tánc nyelvén írja le, csak épp az eredeti szócikkek helyére a különböző táncszínházi stílusok - mint modelltánc, társastánc, sporttánc stb. - kerültek. „A háború újra és újra eljön, hogy eltöröljön mindent, de az élet újra és újra benépesíti az elhagyott házakat, belakja a letarolt vidéket. Hiába minden tisztogatás, keverednek az etnikumok; hiába minden kommunizmus, áll az egyház, megmaradtak a rítusok; hiába törnek össze a tárgyak, az ember ösztönös kreativitása, hogy újra és újra létrehozza saját tárgyait, nem múlik el.