Konrád, Tivadar

90 éves balerina színpadon

2012.10.31. 09:02

Programkereső

Ismét a világot jelentő deszkákra lépett a 23. Havannai Balettfesztivál október 29-i nyitógáláján a színpadtól már évtizedek óta visszavonult, legendás kubai balerina és koreográfus, Alicia Alonso. Fellépését a nézők percekig tartó hatalma ovációja fogadta.

A majdnem teljesen vak és mozgásában is korlátozott művésznő az ugyancsak visszavonult Jorge Vega balett-táncossal tett néhány lépést Ernesto Lecuona (1895-1963) kubai zeneszerző egyik dallamára. Lecuona éppen 100 éve komponálta La Comparsa című híres számát, az idei fesztivál külön megemlékezést szentelt a centenáriumnak.

"A hétfői ováció végtelennek tűnt" - írta kedden az eseményről beszámolva a Juventud Rebelde című kubai újság. Alicia Alonso, a Kubai Nemzeti Balett igazgatónője és koreográfusa a kétévente megrendezett fesztivál megnyitóján hangsúlyozta, hogy a rendezvényt a múlt és a jövő balettjének szentelik, "néhány apró meglepetéssel" gazdagítva. November 7-ig 45 premiert tartanak, köztük nyolc ősbemutatót. Számos párhuzamos rendezvény egészíti ki a programot, köztük egy külön gálaest Igor Juskevics (1912-1994) orosz-ukrán származású balettlegenda - Alicia Alonso egykori partnere - születésének centenáriuma alkalmából.

Alicia Alonso - 1955
Alicia Alonso - 1955

Egy további gálán Virgilio Pinera költő és drámaíró emléke előtt tisztelegnek: Pinera egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig feketelistán volt Fidel Castro teljhatalmának idejében, az utóbbi időben azonban ismét szalonképes szerzőnek tekinti a kubai rendszer, amelyet ma Fidel öccse, Raul irányít. Három kubai képzőművész, Rita Longa, René Portocarro és Mariano Rodriguez is külön gálán kap elismerést. A meghívott társulatok között két amerikai együttes is szerepel, a New York City Balettből alakult Tom Gold Dance és a José Manuel Carreno csoport, fellép a francia Ballet Prejolcaj és Mandalain Ballet Biarritz, táncolni fog a norvég Jo Stromgren Kompani is. A két hétig tartó fesztiválon táncműhelyek, képzőművészeti kiállítások, film- és videósorozatok, táncművészeti konferenciák teszik változatosabbá a programot.